112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Station Zwolle krijgt speciale politieagent om veiligheid te vergroten

Vanaf heden zet de politie op en rond stations waarvan bekend is dat daar meer dan gemiddeld sprake is van agressie of zwartrijders zogenoemde ‘gebiedsagenten’ in. Station Zwolle behoort tot één van deze stations. Deze week hebben NS en politie de afspraken hierover definitief gemaakt.

De gebiedsagent is het gezicht van de politie en zal zichtbaar aanwezig zijn op en rond ‘zijn’ station. Hij moet de verbindende schakel worden voor de afhandeling van verdachten, het doen van aangifte en eventueel de bemiddeling naar zijn collega’s van de regiopolitie.

De gebiedsagent heeft een aantal collega’s op afroep beschikbaar om extra in te zetten. Bijvoorbeeld bij evenementen of incidenten op de dag zelf.

20 stations

Naast Zwolle krijgen ook Almere, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Schiphol, Leiden, Den Haag Centraal/Hollands Spoor, Rotterdam Centraal, Dordrecht, Roosendaal, Breda, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Venlo, Utrecht Centraal, Nijmegen, Arnhem, Enschede, Amersfoort, Maastricht, Tilburg en Deventer, een gebiedsagent.

De gebiedsagenten komen bovenop de al bestaande capaciteit van (regio-)politie.

Maatregelen voor veiliger OV

De introductie van gebiedsagenten is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat moet zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Andere maatregelen vanuit de politie die bijdragen aan een veiligere reis- en werkomgeving voor onze reizigers en collega’s zijn bijvoorbeeld dat een agressie-melding van een NS-medewerker (bij de Veiligheidscentrale) altijd als spoedmelding wordt opgepakt. En dat een overtreder in het spoordomein direct een bekeuring krijgt, zonder waarschuwing (‘lik op stuk’-beleid).

Back to top button