EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Reizigerstunnel Station Zwolle gaat a.s. vrijdag open

De nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle wordt vrijdag 26 juni geopend. Reizigers kunnen vanaf de eerste treinen vrijdag meteen gebruik maken van de tunnel, met alle voorzieningen die er bij horen – ook liften en roltrappen. Het betekent ook het einde van het gebruik van de tijdelijke traverse / loopbrug over het spoor.

Tunneldek 1,3 miljoen kilogram

De perrontunnel die de doorgang moet bieden aan duizenden reizigers per jaar, is ruim van opzet. Was de oude tunnel slechts 5 meter breed, de nieuwe reizigerstunnel kent een ruimtelijke opzet van maar liefst 17 meter breed en 100 meter lang. De tunnel loopt onder 4 treinperrons, 1 busperron en 10 sporen door. Om al dat gewicht te houden wegen de tunneldekken tot maar liefst 1,3 miljoen kilogram. De reiziger kan straks via 12 perronopgangen vanuit de tunnel naar de sporen.

De tunnel is aan de binnenzijde voorzien van 3,2 miljoen mozaïektegeltjes. Door de belijning krijgen de reizigers een zeer ruimtelijk gevoel. Ook de vides met daglichtinval, ronde hoeken en glazen liftschachten dragen bij aan het ruimtelijke gevoel voor de treinreiziger.

Winkels in tunnel

Na de opening van de reizigerstunnel gaat het werk voor de vernieuwing van het station en de sporen in Zwolle verder. Op 26 juli wordt de traverse weggetakeld. De reizigers hebben er ruim 4 jaar gebruik van gemaakt. Er komen later dit jaar nog winkels in de tunnel en de perronkappen worden nog aangepast op het station. De OV toegangspoortjes in de tunnel blijven het eerste half jaar nog geopend zodat ook niet reizigers vrije doorgang hebben in de tunnel.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button