BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste woningen bij vernieuwde Weeshuyspassage binnenkort opgeleverd

Inbreidingsklus met veel prefab onderdelen

Zwolle – Wie nu langs de Weeshuyspassage loopt tegenover de C&A kent het bijna niet meer terug. De passage die nog niet zo lang geleden meer spookstraat dan winkelstraat leek, heeft een complete metamorfose ondergaan.

Van de winkelstraat zelf is nog niet zo veel te zien, des te meer van de woningen eromheen. Alhoewel, eromheen? Eigenlijk is dat geen goed woord, want de architect, heeft ze letterlijk bovenop de daken van de oude winkels laten bouwen. Ze zijn dus flink de hoogte ingegaan.

Maar dat niet alleen, aan de Nieuwstraat zijn tegen de bestaande gevel, nieuwe appartementen aangebouwd. De eens zo massieve betonnen muur van de bevoorradingsstraat heeft nu een veel dynamischere aanblik met de nieuwe appartementen. Het zijn er in totaal 122 stuks en binnenkort worden de eerste opgeleverd.

Voor het winkelende publiek komt er ook nog een Skybar op het dak van het pand dat recht tegenover de Broerenkerk staat. Mooi uitzicht gegarandeerd!


Foto’s onder: Achterzijde Weeshuyspassage. Dit is de Nieuwstraat, voorbij het restaurant het Vliegerhuys (op de linkerfoto) zijn een eindje verderop de nieuwe appartementen te zien die tegen de casco’s van de oude winkelpanden zijn aangebouwd.

Foto’s onder: Op het pand van de modeketen WE zijn extra woonlagen met appartementen gebouwd. Op deze manier kon er gebouwd worden binnen de bestaande bebouwing. Dit wordt ook wel inbreiding genoemd.

Foto’s onder: Recht tegenover de Broerenkerk, zijn ook bouwlagen toegevoegd, op de daken van de passagewinkels. Ook hier worden appartementen gebouwd. Daarnaast komt op het dak dat recht tegenover de ingang van de Broerenkerk zit een Skybar oftewel een rooftopbar waar het winkelend publiek kan genieten van het uitzicht.

Bij de bouw is er voor gekozen om te werken met prefab onderdelen. Waar het oorspronkelijke plan uitging van gebruik van beton, ontwikkelde aannemer Schutte een alternatief plan dat voornamelijk uitging van bouwen in hout en staal. Daarbij worden prefab onderdelen plug & play aangeleverd op de bouwplaats. Het is één van de manieren om het tekort aan arbeidskrachten op de bouw zelf te compenseren. Er hoeft niet gemetseld te worden. Dat is in de fabriek van de prefab onderdelen al gedaan door de fabrieksarbeiders.

Gerelateerde artikelen

Back to top button