Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Spontane ontmoeting in het groen op Lübeckplein

Zwolle – Met hun idee voor mobiele groenpaviljoens willen kunstenaar Merijn Vrij en Jos van Leussen (de Zwolse Stadslanderijen) meer levendigheid brengen op het Lübeckplein. Met dat plan vielen ze in de prijzen bij een prijsvraag voor tijdelijke activiteiten om de Spoorzone te verlevendigen.

Ze kregen een bijdrage om hun plan uit te voeren. In overleg met de gemeente is besloten om het eerste paviljoen te plaatsen op het Lübeckplein. Het paviljoen is ingeplant met stokbonen en zal in de loop van de zomer dicht groeien tot een groene koepel, die uitnodigt tot spontane ontmoetingen en evenementen of juist een intieme plek voor een moment van rust.

Tweede paviljoen

Een tweede paviljoen is inmiddels op het plein Achter de Broeren geplaatst. Dit paviljoen wordt aangekleed met hopplanten.

Beide paviljoens blijven de hele zomer staan en worden met hulp van De Groene Welle onderhouden. Ze stonden eerder op het stationsplein in Groningen, waar ze veel succes oogstten.

Levendigheid

De komende jaren wordt er veel gebouwd en verbouwd in het stationsgebied. Dat betekent dat er plekken en gebouwen zijn die korter of langer leeg staan en nog geen eindbestemming hebben. Door een tijdelijke invulling te geven aan dit soort plekken wordt het gebied levendiger. Het Oversticht ging – in opdracht van de provincie Overijssel en in samenspraak met de gemeente en NS – aan de slag om ideeën voor tijdelijke initiatieven voor de Spoorzone te genereren en schreef een prijsvraag uit. De winnende plannen kregen een geldbedrag om hun idee daadwerkelijk uit te voeren.

De eerste prijs was voor drie studenten die een mobiele sportkooi in de Spoorzone wilden. Ze hebben lang gezocht naar mogelijkheden en geld om hun plan verder te brengen. Uiteindelijk lukte het niet om daarvoor voldoende geld bij elkaar te krijgen en vervolgden de studenten hun weg buiten Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button