BouwNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Sloophamer in feestzaal roemruchte Bierton

Zwolle – De sloop van de oude feestzaal van de Bierton in Zwolle-Zuid is in volle gang. Op het oude terrein van de bekende discotheek komen twee nieuwe gebouwen met 52 studio’s voor ouderen met een licht tot matige verstandelijke beperking. Het historische restaurantgedeelte van de Bierton blijft behouden. Dit wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe functie als horecagelegenheid.

Een nieuwe bestemming voor de Bierton

De Bierton was jarenlang een bekende feestlocatie in Zwolle-Zuid, maar sloot in 2015 definitief de deuren. Sindsdien stond het pand leeg en raakte het in verval. Jansen Vastgoed kocht het terrein en maakte samen met zorgorganisatie Frion plannen voor een nieuwe bestemming. Frion biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking.

52 studio’s

Het project heet Kikvorsch, naar de oude herberg die hier vroeger stond. Het bestaat uit twee nieuwe gebouwen met elk twee verdiepingen, waar 52 studio’s voor oudere bewoners met een licht tot matige verstandelijke beperking komen. Ook komen er vier gemeenschappelijke woonkamers en keukens, waar de bewoners samen kunnen eten en ontspannen.

Een horecagelegenheid met een verhaal

Het restaurantgedeelte van de Bierton blijft behouden en wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Hier komt een horecagelegenheid die door Frion als dagbesteding wordt gerund

Een plek om te wonen en te werken

Frion verwacht dat de bouw van Kikvorsch in 2024 klaar is. Dan kunnen de nieuwe bewoners en deelnemers van de dagbesteding hun intrek nemen in hun nieuwe woon- en werkplek.

Historie De Bierton

De Bierton is een begrip in Zwolle en omstreken. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw en was oorspronkelijk een boerderij met een herberg. De naam verwijst naar de grote biervaten die hier werden opgeslagen. In de loop der jaren heeft de Bierton verschillende functies gehad, zoals een café, een danszaal, een bowlingbaan en een pannenkoekenhuis. In 2015 sloot de Bierton definitief zijn deuren. Het pand stond sindsdien leeg en raakte in verval.

Gerelateerde artikelen

Back to top button