KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Schone Rivieren wint Rode Vuist 2023

Zwolle – Schone Rivieren is de winnaar van de Rode Vuist 2023. Regiodirecteur Joline de Weerdt ontving de prijs voor een bijzondere inzet voor een mooi en sociaal Overijssel uit handen van PvdA-Statenlid Hans Nooter en Tijs de Bree.

Het project Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie in samenwerking met lokale partners. Samen met meer dan duizend vrijwilligers pakken zij plasticvervuiling in Nederland aan. Met als ultiem doel: plasticvrije rivieren in 2030.

“Iedereen die wel eens langs een rivier heeft gewandeld heeft het zien liggen,” zegt Nooter. “Plastic flesjes, dopjes, bordjes, verpakkingen. Het maakt niet uit of je bij de IJssel, de Vecht of de Dinkel loopt, zwerfafval drijft er doorheen en spoelt aan. Schone Rivieren gaat die vervuiling tegen. Ze ruimen samen met vrijwilligers duizenden kilo’s afval op.”

“Ze ruimen samen met vrijwilligers duizenden kilo’s afval op.” PvdA statenlid Hans Nooter

 

“Ze doen onderzoek naar de herkomst van het afval, en samen met bijvoorbeeld verenigingen, bedrijven en gemeenten werken ze aan bewustwording en concrete oplossingen zodat er straks hopelijk geen plastic meer in onze rivieren terecht komt.”

Lokale aanpak

“Plastic afval is een gigantisch wereldwijd probleem,” vult Tijs de Bree aan. “En we kunnen heel lang praten over taak van de verpakkingsindustrie, de rol van de overheid, de verantwoordelijkheid van de consument. Allemaal zinnige gesprekken die we vooral ook moeten voeren. Maar ondertussen is het heel fijn dat er ook vrijwilligers zijn die het probleem direct aanpakken. Gewoon doen. Hup, een vuilniszak en een prikker mee, handen uit de mouwen en ouwe flesjes verzamelen. Dat vinden we echt top. Met hun inzet maken al die vrijwilligers onze provincie een stukje mooier. En daarom verdienen zij de Rode Vuist.”

Rode Vuist

De Rode Vuist wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De PvdA Overijssel heeft de prijs in het leven geroepen om een persoon of instelling in het zonnetje te zetten die zich bijzonder heeft ingezet voor een mooi en sociaal Overijssel. De vorige winnaars waren Reisopera-directeur Nicolas Mansfield (2017), de Enschedese Stichting Sheltersuit (2018), multiculturele vrouwengroep Vrouwen voor Elkaar uit Deventer (2019), de Stichting Single Supermom (2020), onderwijspersoneel van basisscholen in coronatijd (2021) en de Hockey Club Twente (2022) voor haar inzet op het gebied van g-sport.

Sociaal Hout

De Rode Vuist is gemaakt door Binthout, een sociale onderneming die Nederlandse bomen redt van de versnipperaar. Van boom tot eindproduct creëren zij diverse werkzaamheden die passen bij de wensen en behoeften van mensen met een zekere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button