KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Incidenteel extra geld voor aanpak geldzorgen inwoners Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle wil meer Zwollenaren met geldzorgen een duurzaam perspectief bieden op een schuldenvrije toekomst. Hiervoor besteden ze de incidentele rijksmiddelen voor de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden aan een aantal pilots. Dat blijkt uit een nota die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De pilots zijn: Goede begeleiding en nazorg binnen schulddienstverlening, te weten Budgetcoaching tijdens en na het traject schuldhulpverlening; En een specifieke outreachende en integrale aanpak gericht op jongeren.

Jongeren

Er is een verkorting  van de schuldregeling, en ook zijn er meer jongeren met geldproblemen. Om die reden wil het college van B en W van Zwolle naast het budgetbeheer ook inzetten op budgetcoaching. Budgetbeheer richt zich met name op het beheer van financiën en met de inzet van Budgetcoaching wil het college de klanten coachen op het gebied van financiële vaardigheden. Dit doet ze dan zowel tijdens het traject van schuldhulpverlening als daarna. Hiermee geeft ze een extra impuls aan nazorg.

Door uitbreiding van het aantal fte’s kan de  gemeente de beproefde hulp aan jongeren intensiveren. Door
minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen werd in haar “Aanpak geldzorgen, armoede en schulden” en in de mei-circulaire gelden voor verbetering dienstverlening armoede en schulden beschikbaar gesteld.

Aantallen huishoudens

Ondersteunend aan de gestelde doelen wil minister Schouten dat het aantal huishoudens dat schuldhulp ontvangt verdubbelen. Ook vinden er hervormingen plaats binnen de schulddienstverlening om hier aan bij te dragen. De duur van een schuldregeling is zowel wettelijk als minnelijk verkort van 36 maanden naar 18 maanden per 1 juli 2023.

De verkorting biedt mensen met schulden sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst maar geeft ook minder tijd om mensen middels begeleiding te ondersteunen en om te komen tot meer financiële zelfredzaamheid. Deze begeleiding duurt zo kort als mogelijk is maar zo lang als noodzakelijk.

Effecten

Het uitvoeren van budgetcoaching betreft een nieuw product binnen Schulddienstverlening. Pas na verloop van enkele jaren kan de gemeente meten of het beoogde effect van duurzame uitstroom wordt bereikt. Ze zal pogen in kaart te brengen in hoeverre de extra begeleiding en nazorg heeft bijgedragen aan de financiële redzaamheid van de geholpen inwoner. Aan de hand van evaluatie zal een besluit worden genomen over de eventuele voortzetting van werkzaamheden.

De aanpak van jongeren betreft een intensievere werkwijze. Het is onduidelijk in hoeverre de resultaten zullen opwegen tegen de investeringen. Aan de hand van evaluatie zal een besluit worden genomen over de eventuele voortzetting van werkzaamheden.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button