Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rijkswaterstaat verwacht ‘derde hoogwatergolf’ rond de Kerst; Hoenwaard bij Hattem vangt water op

Zwolle – De waterstand in de grote rivieren de Rijn, de Waal en de IJssel blijft hoog en kan rond Kerst nog verder stijgen. Dat meldt Rijkswaterstaat. De oorzaak is de aanhoudende regenval in het stroomgebied van de Rijn en het smelten van sneeuw in Duitsland en Zwitserland. De bodem in Nederland kan geen water meer opnemen en de waterschappen moeten het overtollige water afvoeren via de rivieren.

24 december nieuwe hoogwatergolf

Rijkswaterstaat verwacht dat de piek van de huidige hoogwatergolf vandaag wordt bereikt bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt. Daarna zakt het water iets, maar op 24 december begint waarschijnlijk een nieuwe stijging. Deze derde hoogwatergolf zou hoger kunnen zijn dan de vorige twee, die in november en begin december plaatsvonden.

Hoenwaard bij Hattem onder water gezet

Om het water te beheersen en schade te voorkomen, nemen de waterschappen verschillende maatregelen. Zo laat Waterschap Vallei en Veluwe sinds donderdag de polder Hoenwaard bij Hattem langs de IJssel onder water lopen, om water weg te werken en schade aan de kade te voorkomen. Bij Zutphen zijn zandzakken neergelegd langs de IJsselkade. Ook worden er dijkbewakingen uitgevoerd en uiterwaarden afgesloten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button