Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Ridders en jonkvrouwen veroveren OBS de Campherbeek

Zwolle – Op OBS de Campherbeek in Zwolle was men gestart met een projectweek over ridders en kastelen. Op dinsdag 6 april liepen er historische personen van het Michaëlsgilde Zwolle rond de school om de projectweek te openen Een beurzensnijder/dief, een poortwachter van de Sassenpoort, de brillenmaker en een pestdokter vertelden kort iets over het leven in die tijd.

Hiernaast heeft verhalenverteller Stan Fritschy filmpjes gemaakt waarin hij de kinderen meeneemt in verhalen over de middeleeuwen. De filmpjes zijn speciaal gemaakt voor de Campherbeek en zorgden dan ook voor het nodige enthousiasme bij de kinderen. Alle activiteiten tijdens deze periode sluiten op een mooie manier aan bij het reguliere cultuuraanbod van OBS de Campherbeek.

Activiteiten projectweek:

Kinderen ondernamen, in de eigen klas, activiteiten rondom het thema ridders en kastelen. Zo zijn ze in de kleutergroepen gestart met een heuse tijdmachine, werden er schilden en kastelen geknutseld en was er een waar ridder-rijm toernooi. In groep 3 en 4 onderzochten kinderen hoe de ridders en jonkvrouwen destijds leefden en werden ambachten besproken. In groep 5 en 6 keken de kinderen afleveringen van “Floris”, schilderden ze familiewapens en doken ze in de historie van de middeleeuwen. Groep 7 en 8 had het over de kruistochten, het leven op het kasteel, de pest, familiewapens, Koning Arthur en maakten kennis met kaligrafie. Ook deden zij onderzoek naar de historie van Kasteel Campherbeek.

De school was helemaal omgetoverd tot een heus kasteel en alle ramen waren beschilderd en beplakt met kantelen. Bij de kleuters waren alle hoeken ingericht rondom het thema en speelden de kinderen dat ze leven in de tijd van de ridders en kastelen. Vanwege de corona maatregelen mochten ze geen ouders/verzorgers uitnodigen om het gemaakte werk te bezichtigen. Middels foto’s en nieuwsberichten hielden de leerkrachten het thuisfront op de hoogte van alle ontwikkelingen. Op maandag  sloten ze als hoogtepunt het thema af met de kinderen. Met behulp van de vakleerkracht gym organiseerden ze een riddertoernooi ,tijdens de gymles, waarbij ze diverse activiteiten uitzetten voor de kinderen. Op deze manier konden de kinderen met hun eigen groep het thema in stijl afsluiten.

Historie: Kasteel Campherbeek

De keuze voor het thema van deze projectweek heeft te maken met de historie van de naam van de school. Deze heeft zijn naam namelijk te danken aan het kasteel dat er meer dan 650 jaar geleden heeft gestaan Onderzoek leverde op dat de havezate te vinden is op kaarten van het jaar 1365. Er is niet heel veel bekend over de Campherbeek. Wat ze wel weten is dat de familie Campherbeek een belangrijke rol speelde in de omgeving van Zwolle. Steven Campherbeek was bijvoorbeeld drost van Salland. Hij was een soort burgemeester en rechter ineen. Nadat Steven overleed ging het kasteel naar een neefje van hem. Die heette Johan van Ittersum. Juist, hier is ook weer een woonwijk naar vernoemd. Hierna hebben er nog verschillende anderen in kasteel Campherbeek gewoond. In 1782 brandde het kasteel af en de restanten werden gesloopt. Even later werd er een nieuw huis gebouwd, deze werd vanwege achterstallig onderhoud in 1864 ook gesloopt.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button