MagazineNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Regenwater, gebruik het in de tuin

Waar u ook woont, planten en bomen kunnen het regenwater dat in uw tuin valt goed gebruiken, en dakwater meestal ook. U hoeft ze dan zelf minder vaak water te geven en ze groeien beter. U kunt ook in uw tuin fraaie waterelementen aanbrengen. Bovendien is het voor het riool goed als regenwater in uw tuin blijft. Hierdoor kan de riolering de toename van hevige buien beter aan. Ook voorkomt u onnodige zuivering van schoon regenwater.

Sfeerbeeld over regenwater.

Zakt water makkelijk weg of niet?

In de meeste tuinen kan het regenwater van terras en schuurtje in de grond wegzakken. Hebt u klei- of veengrond in de tuin? Dan kan de opvang van het dakwater van uw woning om extra maatregelen vragen. Vraag daarvoor een deskundige van de gemeente via uw wijkbeheerder. Wilt u een indruk van de doorlatendheid van uw grond? Doe dan de emmerproef. Let op: de bovenste grondlaag kan anders zijn dan diepere lagen. Dan kan water halverwege niet verder en kunt u alsnog een natte tuin krijgen.

Zand en balderen

Zand en bladeren vullen en vervuilen de infiltratievoorziening. Zorg daarom bij een ondergrondse infiltratievoorziening voor een zand- en bladvang. Leeg ze regelmatig. Laat u het water op het gras of in de border weglopen, dan hoeft dat niet.

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren