Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Rechtbank spreekt overvaller op bloemenhandelaar vrij

De rechtbank in Zwolle heeft een 33-jarige man uit Enschede vrijgesproken van de verdenking dat hij in 2003 een 79-jarige bloemenhandelaar in Zwolle op brute wijze overviel.

Tegen de man was zeven jaar gevangenisstraf geëist. De zaak kwam na meer dan tien jaar aan het licht toen er een match was in de DNA-databank. Het DNA van de 33-jarige Enschedeër werd gevonden op tape waarmee destijds het slachtoffer was vastgebonden op zijn bed.

Tape en latexhandschoenen

De verdachte vertelde de rechters dat hij als automonteur tape gebruikte en het goed kon zijn dat iemand een rol van hem had meegenomen. Dat gold ook voor latexhandschoenen met zijn DNA die gevonden waren op de plaats van de overval.

In het vonnis geven de rechters aan dat ze twijfelen over het bewijs. “Het is niet ondenkbaar dat verhaal van de verdachte klopt” aldus het vonnis. Daarmee wordt gedoeld op het DNA, maar ook op de telefoon van de man. Die werd tijdens de overval in de buurt gepeild. De verdachte woonde in 2003 in Zwolle en gaf aan dat het goed mogelijk is dat hij die avond mensen wegbracht in de buurt.

Bloemenhandelaar in verzorgingshuis

Omdat er verder geen enkel bewijs in de zaak was en de verdachte zelf ontkent konden de Zwolse rechters niet anders doen dan de man vrijspreken. De familie van de overvallen bloemenhandelaar reageerde teleurgesteld op de uitspraak. Tijdens de rechtszaak bleek dat de man als gevolg van het bij de overval gebruikte geweld in een verzorgingstehuis terecht kwam. Daar verblijft hij nog steeds.

De vrijspraak komt niet onverwacht. Twee weken geleden werd de man een dag na de behandeling van zijn strafzaak al op vrije voeten gesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button