KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekRegio

Provincie ingeschakeld voor aanpassingen hoogspanningsnet

Zwolle – Omdat het elektriciteitsnetwerk in veel gemeentes te klein wordt, moet het aangepast. Dat is een actie die gemeentegrenzen overschrijdt. De Zwolse wethouder Gerdien Rots wil het daarom in handen geven van de provincie. Dat blijkt uit een nota die zij stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Er zijn voor Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel onder andere nieuwe ondergrondse 110kV verbindingen en nieuwe hoogspanningsstations nodig. Deze aanpassingen raken naast het Zwols grondgebied, het grondgebied van een aantal andere gemeenten. Voor het Overijsselse deel gaat het dan om de gemeenten Staphorst, Dalfsen en Zwolle. TenneT heeft aangegeven vanwege de samenhang, de gewenste snelheid en het uitgestrekte plangebied de voorkeur te hebben voor één bevoegd gezag dat de coördinatie uitvoert van de benodigde procedure.

Andere betrokken partijen vinden dit een positieve ontwikkeling. Het plan om alle bouwactiviteiten in één project onder te brengen heet het PIP: Provinciaal Inpassings Plan. Het provinciaal plan maakt de bevoegdheid van de gemeenteraden kleiner, daarom moet zij er eerst mee instemmen. De gemeente zal echter wel nauw betrokken worden bij het proces en de inhoud om te komen tot de juiste, planologisch geborgde tracés.

 

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button