Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

ProRail controleert overwegen in Zwolle om risico’s te verkleinen

Zwolle – Woensdagochtend 9 september waren in het kader van Rail Action Week verschillende medewerkers van de politie en Veiligheid en Service controles aan het uitvoeren bij een spoorwegovergang in Zwolle-Zuid. Nu de scholen weer begonnen zijn, willen ProRail en Incidentenbestrijders van het spoor met deze zichtbare controles iedereen weer attenderen op veilig gedrag. Er is één boete uitgedeeld wegens een overtreding.

Spoorwegovergang controles Zwolle

Nog snel even onder gesloten overwegbomen doorglippen. Of juist: te lang op een overweg blijven staan. Het is levensgevaarlijk. Daarom doet ProRail er alles aan om ongelukken op overwegen te voorkomen. Door streng op te treden tegen roekeloos gedrag. Door overwegen veiliger te maken. En: door mensen te blijven vertellen hoe ze zo veilig mogelijk oversteken. ProRail controleert al regelmatig bij overwegen. Dit toezicht is belangrijk met het oog op de veiligheid en dat verkeer zich aan de regels houdt: negeren van rode lichten is verboden.

Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk ook verboden. Want de gevolgen zijn vaak groot. En ook al gaat het allemaal wél net goed: ook iedere bijna-aanrijding leidt tot vertraging van het trein-, en vaak ook het wegverkeer. En tot grote schrik bij de machinist en overige weggebruikers. ProRail pakt in samenwerking met Incidentenbestrijders van het spoor roekeloos gedrag daarom streng aan. Onder andere door boetes uit te delen.

Verbeteren veiligheid overwegen Overwegen moeten zélf ook veilig zijn. En weggebruikers zoveel mogelijk aansporen tot veilig gedrag. Daarom neemt ProRail in ieder geval de volgende maatregelen:

  • Betere herkenbaarheid van de overweg, door betere verlichting aan te brengen. Zodat weggebruikers eerder zien dat ze een overweg naderen.
  • Zo min mogelijk afleiding rond een overweg. Daarvoor halen we overbodige borden en objecten weg.
  • Duidelijke markering van veilige zones binnen de overwegbomen. Zodat het duidelijk is waar je nog wel veilig kunt staan.
  • Duidelijkheid over de tijd die er is om over te steken. Een lampje kan aangeven dat de overweg nog enige tijd geopend zal blijven. En er nog ruim voldoende tijd is om over te steken.

Nog veiliger is het, als er helemaal geen overweg is. En weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Nieuwe spoorlijnen hebben al geen overwegen meer. En op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen vervangen kunnen worden door een tunnel. Of hoe ze beter beveiligd kunnen worden. Dat doen we in overleg met de wegbeheerders (gemeenten of provincies). Ook de overheid werkt aan veiliger overwegen, met het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen. ProRail voert dit programma uit.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button