Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Project Helpende Hand: Kadera Aanpak Huiselijk Geweld start project met vrijwilligers

Zwolle – In 2019 is Kadera gestart met het werven van vrijwilligers om hulp te bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld, in de opvang in Enschede en Zwolle en bij cliënten thuis. Vrijwilligers zullen leuke activiteiten gaan ondernemen met de mannen, vrouwen en kinderen in de opvang en zullen bijstaan met praktische zaken, zoals budgetteren, doktersbezoeken, wegwijs vinden in de buurt en tolken. Vooral ook de kinderen hebben een maatje nodig, iemand die speciaal aandacht aan hen besteedt.

Kadera: Opvang en begeleiding van slachtoffers huiselijk geweld

Bij Kadera Aanpak Huiselijk Geweld wordt hulp geboden aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. We bieden hulp bij mensen thuis of op onze opvanglocaties in Zwolle en Enschede. Mensen die bij Kadera verblijven kunnen in de opvang gebruik maken van allerlei vormen van begeleiding. Naast individuele begeleidingsgesprekken zijn er ook cursussen en bijeenkomsten. Samen met de casemanager bepaalt de cliënt de doelen waar hij of zij aan wil werken. Verder is er hulp om financieel weer zelfstandig te worden. Met de methodiek Krachtwerk begeleiden wij cliënten naar een leven waarin veiligheid voorop staat, zonder geweld. Hierbij richten wij ons op wat de persoon kan en niet op wat hij of zij niet kan. Wij helpen de persoon zijn of haar eigen krachten te zien en te gebruiken. De cliënt heeft in het proces de regie in handen.

Bij Kadera werken deskundige professionals uit verschillende disciplines. Deze hulpverleners begeleiden cliënten in hun herstelproces en richting zelfstandigheid. Daarnaast wil Kadera vrijwilligers inzetten, die samen met onze cliënten en/of hun kinderen gaan werken aan praktische vaardigheden en het opbouwen van een sociaal netwerk. We zijn dus op zoek naar fijne vrijwilligers, die zich voor langere tijd een paar uur per week of maand willen inzetten voor mensen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad. van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld in Nederland

Huiselijk geweld is in Nederland nog altijd een groot en veelvoorkomend probleem. Maar liefst 5,5% van de Nederlanders boven de 18 jaar is in de afgelopen 5 jaar slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Bij kinderen onder de 18 jaar komen daar jaarlijks nog 100.000 slachtoffers bij. Dit geweld heeft heftige en langdurige gevolgen. Het is dan ook van belang dat de juiste hulp snel geboden wordt. Bij het herstelproces na huiselijk geweld, is het belangrijk om weer een sociaal netwerk op te bouwen en de regie terug te winnen over het eigen leven. Hierbij hoort ook dat deze mensen zo veel mogelijk hun zelfstandigheid terugkrijgen, ook wanneer ze in de opvang verblijven. Vrijwilligers kunnen een bijdrage bieden aan het opbouwen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid en kunnen een luisterend oor bieden. Ook kunnen vrijwilligers een maatje zijn voor de kinderen. Zij hebben het nodig dat er ook iemand speciaal is voor hen, om ze door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk bij Kadera, kunnen contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Marjolein Wartena, door te mailen naar mwartena@kadera.nl of door te bellen naar 06-16947086.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button