Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

PFAS-vervuilde grond mag in de Kolk van Westerhuis gestort worden; CDA ongerust

Zwolle – De Kolk van Westerhuis, een diepe plas bij Zwolle, is door het Ministerie van Infrastructuur en Water aangewezen als een locatie waar met PFAS vervuilde grond gebruikt mag worden. Dit is mogelijk gemaakt door de verruiming van de regels rondom het verplaatsen van deze grond, die in 2021 zijn ingevoerd. PFAS zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

CDA-fracties

De CDA fracties van Zwartewaterland en Zwolle zijn verontrust over de mogelijke storting van PFAS in de Kolk van Westerhuis nabij Zwolle. Het effect op de volksgezondheid is onduidelijk, daarom stellen zijn vragen aan de colleges van Burgemeester en Wethouders van hun gemeenten.

Het RIVM heeft in 2021 geconcludeerd dat inwoners van Nederland teveel PFAS binnen krijgen, via het voedsel en drinkwater.

 

Het RIVM heeft in 2021 geconcludeerd dat inwoners van Nederland teveel PFAS binnen krijgen, via het voedsel en drinkwater. Dit kan leiden tot negatieve effecten op de gezondheid, zoals een verhoogd risico op kanker, verminderde vruchtbaarheid en verstoring van het immuunsysteem.

Gebied Kolk van Westenbrink

Zorgen

De CDA fracties van de gemeente Zwartewaterland en de gemeente Zwolle maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de toewijzing van de Kolk van Westerhuis voor de inwoners van hun gemeenten. Zij hebben vragen gesteld aan hun colleges van B&W over de water-, natuur- & vis-kwaliteit van het Zwarte Water dat in open verbinding staat met de Kolk van Westerhuis. Zij willen ook weten of er contact is met het Ministerie en andere betrokken partijen over deze ontwikkeling, en hoe het college de situatie zal monitoren.

 

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button