Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pas op! De eikenprocessierups is weer actief

Zwolle – Veel eerder dan voorgaande jaren, maar ze zijn er weer. De eikenprocessierupsen. Sinds een paar dagen hangen er weer waarschuwingslinten om de eikenbomen aan de Hollewandsweg in Zwolle Zuid. Dat de rupsen al zo vroeg in het jaar actief zijn heeft te maken met de hoge temperaturen afgelopen winter.

Wegzuigen

De gemeente Zwolle zegt beter voorbereid te zijn dan vorig jaar. “Dit jaar zetten we onze middelen in om vooral in de aangewezen aandachtsgebieden de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Daar gaat een bestrijdingsploeg actief rupsen wegzuigen. Zo hopen we het ontpoppen van de rups te voorkomen en de levenscyclus van eitje-rups-popstadia-vlinder te doorbreken. Bomen buiten deze route worden op basis van meldingen behandeld.” zo liet wethouder William Dogger begin maart weten.

Op de Hollewandsweg zijn 10 bomen voorzien van een wwaarschuwinglint voor de eikenprocessierups.

Biologisch bestrijdingsmiddel

Naast het wegzuigen van de rupsen wordt op beperkte schaal ook met een biologisch bestrijdingsmiddel gespoten. “Dit doen we alleen op die plekken waar de overlast van de rups hoog is, de nevenschade aan natuurwaarde klein is, en er weinig natuurlijke vijanden van de rups zijn.”

Op andere plekken gaat de gemeente Zwolle de biodiversiteit juist verhogen, zodat de bestrijding met natuurlijke vijanden nog beter van de grond komt. Deze aanpak moet er toe leiden dat Zwollenaren dit jaar minder overlast van de eikenprocessierups dan vorig jaar gaan ervaren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button