KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Overijssel zorgt voor behoud dieren bij woningisolatie

Zwolle – De provincie Overijssel maakt het eenvoudiger om huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen bij spouwmuurisolatie beter te beschermen. Deze diersoorten worden vaak bij isolatiewerkzaamheden verstoord of gedood en ook verblijfplaatsen gaan verloren. Een nieuwe methode zorgt ervoor dat dit op grotere schaal voorkomen kan worden.

Overijsselse gemeenten kunnen nu namelijk snel een tijdelijke ontheffing van de Wet natuurbescherming (Wnb) aanvragen voor particuliere woningen. Hierdoor hoeven woningeigenaren zelf geen ecologisch onderzoek te laten uitvoeren en een ontheffing aan te vragen. Een kostbaar en tijdrovend proces, dat in de praktijk nauwelijks wordt gevolgd door woningeigenaren. Met een gemeentelijke ontheffing en de maatregelen die daarbij horen, zullen meer diersoorten beter beschermd worden bij woningisolatie.

Verduurzaming én behoud biodiversiteit

“De noodzaak van (na-)isolatie van woningen is door de stijgende energieprijzen nog groter geworden”, zegt gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel. “Uiteraard willen we niet dat die noodzaak ten koste gaat van de biodiversiteit. Het is dan ook een mooie ontwikkeling dat we nu door middel van ‘Natuurvriendelijk isoleren’ kunnen starten met een manier die zowel bijdraagt aan onze doelstellingen voor de natuur als voor duurzaamheid.”

Natuurvriendelijke isolatiebedrijven

Uitgangspunt van de nieuwe methodiek is om het proces uiteindelijk ook zo eenvoudig mogelijk te maken voor woningeigenaren. Zij hoeven alleen voor een isolatiebedrijf te kiezen dat op een natuurvriendelijke manier isoleert. Het isolatiebedrijf doet de rest. ETS Isolatie uit Wierden is één van de Overijsselse bedrijven die natuurvriendelijk isoleren mogelijk maakt. Deze manier van isoleren is volgens hen een must.

“We maken woningen eerst natuurvrij om dieren een eerlijke kans te geven”, vertelt Frank Smits van ETS Isolatie. “Door natuurvriendelijk te isoleren heeft u niet alleen een warm huis, maar blijven er onder andere ook vogels in uw tuin of op het balkon.” Op Verwijst naar een andere website www.natuurvriendelijkisoleren.nl zijn de deelnemende gemeenten en isolatiebedrijven te vinden.

Utrechtse methode

De provincie Utrecht heeft de methode als eerste provincie ontwikkeld. Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw: “Wij hebben samen met de isolatiebranche de methode ‘Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-soortenmanagementplan’ ontwikkeld. Daarmee slaan we de brug tussen onze ambities voor verduurzaming en biodiversiteit én ontzorgen we woningeigenaren. We zijn blij dat de provincie Overijssel nu ook met deze methodiek gaat werken en ik hoop dat andere provincies zullen volgen.”

Meer informatie

Meer informatie over natuurvriendelijk isoleren is te vinden op www.overijssel.nl/natuurvriendelijkisoleren. Isolatiebedrijven kunnen zich via natuurvriendelijkisoleren.nl ook aanmelden voor de training natuurvrij maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button