Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oude baggermolen komt boven water bij uiterwaarden Zwolle Zuid

Zwolle – In de uiterwaarden bij Zwolle Zuid is een oude gezonken baggermolen boven water getakeld en afgevoerd. De baggermolen, die een omvang had van 19 bij 5,5 meter en 100 ton zwaar was (100.000 kilo) moest plaats maken voor het project Ruimte voor de Rivier.

Zandwinning in plas achter de IJssel

De baggermolen werd in de vorige eeuw gebruikt voor het winnen van zand en lag in de voormalige zandwinplas in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden. Omdat de zandwinplas ondieper wordt gemaakt en opgaat in een zogeheten nevengeul voor afvoer van hoogwater op de IJssel moest de schuit worden verwijderd.

Laatste jaar project

Ruimte voor de Rivier Zwolle is het laatste jaar ingegaan en wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Naast de Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden bestaat het project uit de Dijkverlegging Westenholte, in de buurtschap Spoolde.

Grotere uiterwaard voor opvang hoogwater

Door letterlijk ruimte voor de IJssel te maken, wordt gewerkt aan de veiligheid van stad en achterland. Door het verleggen van de dijk ontstaat er een grotere uiterwaard en de geulen kunnen extra hoeveelheden water op een veilige manier afvoeren. De werking hiervan is vergelijkbaar met die van spitsstroken langs snelwegen.

 

Foto’s: Marinus Sluiter - Baggermolen
Foto’s: Marinus Sluiter – Baggermolen
Foto’s: Marinus Sluiter - Baggermolen
Foto’s: Marinus Sluiter – Baggermolen

Gerelateerde artikelen

Back to top button