Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Oproep: getuigen van de dekolonisatie van Indonesië gezocht

Zwolle – Indonesië in de jaren 1945-1950 staat volop in de belangstelling. Als onderdeel van een nationaal onderzoek roept stichting IJsselacademie ooggetuigen van de Indonesische dekolonisatie uit Overijssel op om hun verhaal te delen. De gedeelde herinneringen helpen de onderzoekers om zich een goed beeld van deze periode te vormen.

‘Op 4 augustus 1946 om een uur of zes begon de aanval op Semarang. Nou echt, je kreeg kippenvel op de armen. Een kreet om ons heen: “Merdeka!” De jongens op de voorste post kregen het zwaar te verduren. Er zijn daar drie mannen gesneuveld.’ De 92-jarige Kees Snijders vertelt openhartig over zijn ervaringen als frontsoldaat op Java. ‘Tja, binnenvetters hebben het soms moeilijker dan die er wel over praten.’

Honderdduizenden Nederlanders maakten de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië van dichtbij mee, als bewoner van de archipel of als militair. In opdracht van de Nederlandse regering onderzoeken enkele Nederlandse kennisinstituten de dekolonisatie van Indonesië in de periode 1945-1950. In het onderdeel Getuigen & Tijdgenoten willen de wetenschappers de verhalen en de visies van ooggetuigen betrekken bij de geschiedschrijving van deze bewogen jaren.

De IJsselacademie zal in Overijssel diverse verhalen optekenen. Zowel burgers als militairen worden van harte uitgenodigd hun verhaal te delen. Ook mensen met foto’s en documenten uit deze periode kunnen zich melden.

Wilt u graag uw verhaal delen of heeft u een bijzondere foto? Neem contact op met historicus Ewout van der Horst via evanderhorst@ijsselacademie.nl of bel naar 085 – 488 50 00.

Klik hier voor meer infromatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button