Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ook Zwolle staat stil bij 75 jaar Verenigde Naties

Zwolle – Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd. In datzelfde jaar werden op 24 oktober de Verenigde Naties (VN) opgericht. Ook in Zwolle wordt aandacht gevraagd voor het 75-jarig bestaan van de VN door gebouwen blauw aan te lichten.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN. Op 24 oktober staat de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties samen met gemeenten en provincies op verschillende manieren stil bij het onverminderde belang van deze idealen en de rol die de VN hierin had en ook nu nog heeft.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de VN worden van 19 tot en met 24 oktober historische gebouwen en plekken uitgelicht in VN-blauw. In Zwolle wordt in deze periode de Sassenpoort blauw aangelicht.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

75 verhalen

Verder staat aan de zuidzijde van het station van 15 oktober tot en met 30 november de buitententoonstelling ’75 jaar VN in 75 verhalen’. In de tentoonstelling vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen over de impact van de VN op hun persoonlijk leven. Elk verhaal brengt inspanningen voor vrede, veiligheid of een daad van medemenselijkheid en (internationale) solidariteit tot leven. Vijfenzeventig indrukwekkende gebeurtenissen die een blijvende indruk achterlaten.

© RTV Focus Zwolle – Jeffrey Oltmans

Ook in Zwolle en Overijssel besteden we aandacht aan 75 jaar VN omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Verhalen zijn nodig om elkaar te blijven herinneren aan hoe bijzonder waardevol vrede en vrijheid zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button