Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Grote PCB-verontreiniging ontdekt op voormalig IJsselcentrale terrein Zwolle

Er zijn plannen voor een nieuwe woonwijk

Zwolle – In Zwolle is op het terrein van de voormalige IJsselcentrale een aanzienlijke bodemverontreiniging met PCB’s geconstateerd. Eigenaar ENGIE Energie Nederland N.V. heeft Royal HaskoningDHV ingeschakeld om een saneringsplan te ontwikkelen voor twee specifieke locaties.

Deze vervuiling, die voornamelijk bestaat uit polychloorbifenylen, is gevonden ten zuiden en ten westen van het oude koelwatergebouw. Het gaat onder andere om de plek waar afgelopen zomer het zogenaamde ‘Cool Water café’ was gevestigd. De andere vervuiling is gevonden aan de achterzijde van het grote koelwatergebouw. Het gaat hierbij om de grond tussen de achterzijde en de inlaathaven.

Hoge concentraties PCB’s

De verontreinigde grond, met een geschatte oppervlakte van 200 m² en een diepte van ongeveer 0,50 meter, bevat hoge concentraties van schadelijke stoffen zoals minerale olieën en PCB’s. Daarnaast is er een lichtere verontreiniging waargenomen over een oppervlakte van 166 m².

Nieuwbouw 500 woningen

Met het oog op de geplande woningbouw en recreatieve voorzieningen op het terrein, is het noodzakelijk dat de sterk verontreinigde grond wordt verwijderd. En vervolgens weer wordt opgevuld met grond met een kwaliteitsklasse ‘wonen of schoner’. Het is de bedoeling om voor 2030 hier een heel nieuw woningbouwproject te realiseren waarbij 500 woningen worden gebouwd.

Al eerder gesaneerd na sloop

Bij het slopen van de oude IJsselcentrale werden ook al vergelijkbare verontreinigingen met minerale olie en PCB’s aangetroffen in grond en grondwater; deze zijn toen al gesaneerd. Alleen is nu na een inspectie toch nog nieuwe vervuiling aan het licht gekomen.

Sanering twee weken

ENGIE is momenteel bezig met het verkrijgen van de benodigde vergunningen en verwacht dat de sanering, inclusief het aanvullen en afwerken van de grond, binnen twee weken voltooid zal zijn. Er is geen haast bij staat er in een brief van de omgevingsdienst aan Engie te lezen, maar ‘Tot de uitvoering van de
sanering mag binnen de interventiewaarde contour niet in de grond worden gegraven.’, aldus de Omgevingsdienst Overijssel.

Wat is er precies aangetroffen? Er is allereerst een licht verhoogd gehalte aan kobalt, koper, zink, molybdeen, lood en PAK (10-VROM) aangetoond. Daarnaast zijn sterk  verhoogde gehalten nikkel en PCB (som 7) aangetroffen. Volgens schatting is een oppervlakte van ca. 200 m² sterk verontreinigd. De dikte van de verontreinigde laag schat men op ca. 0,50 meter (0,3-0,8 m-mv). Dit houdt in dat er ca. 100 m³ sterk met PCB verontreinigde grond aanwezig is. In een ander gedeelte is een zwakke tot matige olie-waterreactie waargenomen. De verontreiniging heeft een oppervlakte van circa 166 m².

Wat zijn PCB's

PCB (polychloorbifenylen) is een verzamelnaam voor meer dan 200 giftige organische stoffen die zeer moeilijk afbreekbaar zijn. Hoewel er in Nederland een verbod geldt op de productie en het gebruik van PCB, ligt er helaas nog een erfenis in de bodem. Gedurende ruim 50 jaar werden PCB’s toegepast in de industrie en techniek, bijvoorbeeld als isolatievloeistof in transformatoren, condensatoren, hydraulische vloeistof, koelvloeistof, smeermiddel en weekmaker in kunststoffen.
De inlaathaven van de oude IJsselcentrale met op de achtergrond in het midden de koelwaterhal die blijft staan. Rondom het koelwatergebouw is de vervuiling met PCB’s gevonden. © rtvfocuszwolle

Zijn PCB's slecht voor de gezondheid?

Gezondheidsrisico’s: PCB’s lossen slecht op in water en goed in vet. Ze zijn moeilijk afbreekbaar, wat een gevaar vormt voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. PCB’s kunnen leverschade veroorzaken, het afweersysteem aantasten, kanker bevorderen, geboorteafwijkingen veroorzaken en een verstorende invloed hebben op de hormoonhuishouding. Blootstelling: Blootstelling aan PCB’s kan plaatsvinden via inademing van fijnstof (PM10-stof) of door het ‘opeten’ van stofdeeltjes in de lucht. Mensen kunnen PCB’s binnenkrijgen door het eten van vlees en vis, omdat PCB’s zich ophopen in het vetweefsel van dieren

 

 

Bron
Royal Haskoning

Gerelateerde artikelen

Back to top button