EconomieNieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Nieuw snellaadstation op de Marslanden Zwolle uitkomst voor taxi-bedrijf

Zwolle – Zwolle is een nieuw snellaadstation rijker. De firma LEAP24 heeft aan de Graham Bellstraat een nieuwe snellaadlocatie ingericht. Het station heeft acht snelladers met een vermogen van 160kW en biedt ruimte voor trucks, bedrijfsauto’s en personenauto’s. Het is de 14e van het LEAP24 in Nederland.

Zwolse binnenstad zero emissie zone voor stadslogistiek

Het bedrijf wil met haar snellaadstations de overgang naar elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor ondernemers die in de stad moeten leveren. Belangrijk omdat vanaf 2025 in Zwolle alleen nog emissievrije voertuigen, zoals elektrische of op waterstof aangedreven bestelbussen en vrachtwagens, in het gebied binnen de stadsgrachten mogen rijden. Dit moet de CO2-uitstoot verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Zwolle krijgt dan net zoals 26 andere Nederlandse steden een zero emissie zone voor stadslogistiek (ZE-zones).

Wij als taxibedrijf laden gemiddeld twee keer op een dag. We kunnen dan weer 500 tot 600 kilometer rijden. Barthold Fleming, RM Taxi

 

Een van de klanten van het nieuwe snellaadstation is RM Taxi, een taxibedrijf dat met acht elektrische auto’s rijdt binnen haar wagenpark. Barthold Fleming, een van de chauffeurs, is blij met de nieuwe locatie. “Wij als taxibedrijf laden gemiddeld twee keer op een dag. We kunnen dan weer 500 tot 600 kilometer rijden.  Maar er zijn maar weinig van deze snelladers in Zwolle, zo weet Flemming te vertellen. “Bij de McDonalds hebben ze ze, maar die zijn vaak bezet, ook omdat er iemand slordig naast geparkeerd staat die de plek half bezet heeft. Ook bij Hotel Lumen kun je laden, met een bak koffie, maar zij bepalen weer hun eigen tarieven. Bij Van der Valk zijn het alleen Tesla-laders en de Shell-stations hebben vaak een storing.  De rest zijn  druppelladers. Dus dat duurt veel langer.” besluit Fleming die slechts kort hoeft te wachten voor hij weer verder kan.

In 20 minuten 200 kilometer

Het bedrijf heeft op dit moment 8 van dit soort elektrische auto’s. “Dit type voertuig is al vijf jaar oud maar de accu daarvan is de enige onder de elektrische die heel rap is opgeladen. Wel beperkt tot 220 kilometer. Maar dan wacht je gewoon een paar keer in plaats van de 50 minuten wachten bij de nieuwe voertuigen zolas die nu gemaakt worden”. Fleming meldt dat je met een reguliere elektrische auto na 20 minuten laden al weer 200 kilometer op pad kunt.

Het taxibedrijf heeft al een aardige omslag gemaakt naar elektrisch. “Zo hebben we ook drie Audi’s en drie Skoda’s en een Mercedes Vito. Auto’s in de grotere klasse. In de nabije toekomst zullen ook nog de 50 voertuigen die nog op fossiele brandstof rijden vervangen worden door de elektrische variant.”

Groene stroom

Niet geheel onbelangrijk voor de duurzame elektrische rijder: ‘LEAP24 koopt groene stroom in van Nederlandse wind- en zonprojecten. Daarnaast streven ze naar duurzame energieopslag.’

Het nieuwe snellaadstation is dag- en nacht te gebruiken met een laadpas of een druppel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button