EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Niets houdt bouw Foodcourt ‘Vrolijkheid’ nog tegen

Zwolle – Er staat niets meer in de weg voor de bouw van Foodcourt ‘De Vrolijkheid’ in Zwolle. De hoogste rechter in Nederland, de Raad van State, veegde woensdagochtend alle bezwaren, van omwonenden en de nabijgelegen McDonald’s vestiging, van tafel. De bewoners hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van een attentiemast en uitten hun zorgen over extra verkeersdrukte. De McDonald’s had bezwaren vanwege de bereikbaarheid van haar vestiging en vanuit concurrentie-oogpunt.

Burger King, La Place, KFC, Subway

Op de plek van het oude café de Vrolijkheid wil investeerder Reggestede Invest vier gebouwen neerzetten waarin vestigingen van de Burger King, La Place, KFC en Subway komen. Ook moet er een attentiemast komen langs de A28. Dit alles past binnen het bestemmingsplan. Ook is er door de gemeente al een omgevingsvergunning afgegeven. Maar daar waren de omwonenden en McDonald’s-uitbater Sjoerd-Jan Feenstra het niet mee eens.

Attentiemast

Omwonenden, onder andere uit de wijk Aa-landen hadden grote problemen met de attentiemast. Volgens hen leidde de mast tot aantasting van hun uitzicht. De Raad oordeelde echter dat de bewoners geen recht van spreken hadden omdat ze allemaal buiten een straal van 550 meter van de mast woonden. Zelfs op 700 meter. Vanwege deze afstand was direct belang bij de zaak niet aantoonbaar. Ook het argument dat ze overlast zouden krijgen vanwege toegenomen verkeersdrukte werd van tafel geveegd om dezelfde redenen.

Verkeersdrukte

Sjoerd-Jan Feenstra van McDonald’s Noord vreesde dat zijn vestiging moeilijker bereikbaar zou zijn vanwege opstoppingen op het kruispunt Ceintuurbaan/Oude Meppelerweg. De nieuwe Foodcourt zou immers naast deze kruising komen als ‘overbuur’ van de McDonald’s. De Raad wees dit pleidooi af. Uit twee onderzoeksrapporten concludeerde de rechter dat er wel een geringe toename van het aantal verkeersbewegingen is maar dat er geen aanleiding bestaat dat dit gevolgen zal hebben voor de verkeersafwikkelingen. ‘In de spits blijft de ‘wachttijd’ voor het kruispunt nog steeds binnen de acceptabele 120 seconden.’

Horecavisie

Het argument van Feenstra, dat de Foodcourt niet overeenkomstig de Horecavisie van de gemeente Zwolle zou zijn, vangt ook bod bij de Raad. In deze visie zou staan dat er slechts zeer beperkte horeca gericht op het bedrijventerrein is toegestaan. De hoogste rechter concludeerde echter dat de gemeenteraad had besloten dat hiervan afgeweken mocht worden middels een raadsbesluit. Dit is in dit geval ook gebeurd.

Reggestede Invest verwacht binnen een week te starten met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Het Foodcourt moet binnen een maand of tien klaar zijn, waarna de Fastfoodketens de ruimtes kunnen inrichten. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button