Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Negatief zwemadvies Milligerplas: grote kans op maag-/darmklachten

Zwolle – Deze week lijkt het dan toch weer even zomer te worden. Reden genoeg om een frisse duik in het water te nemen. In de Milligerplas in Stadshagen is het echter niet geheel veilig om zwemmen. De provincie heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de west- en zuidkant van de recreatieplas.

Het zwemmen in de plas wordt afgeraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Door de slechte kwaliteit van het water is er grote kans op maag-/darmklachten. Dit komt onder andere door de ganzenpoep. De uitwerpselen van de dieren drijven in het water. ”De norm is voor een tweetal poepbacteriën, deze norm wordt overschreden.”, aldus Sam Rademakers, woordvoerder van de gemeente Zwolle. De zwemwaterkwaliteit kan variëren van uitstekend tot slecht. De kwaliteitsklasse wordt gemeten door onder andere te kijken naar de kans op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Afweging

”De afgelopen vier jaar is er een Europese norm voor een tweetal bacteriën in het water een aantal keer overschreden. Vanwege die regel is er een negatief zwemadvies afgegeven door de provincie. Wij, de provincie en het waterschap meten elke twee weken de waterkwaliteit. Op basis daarvan kunnen mensen hun eigen afweging maken om wel of niet te gaan zwemmen.”, aldus Rademakers.

Metingen

Het betekent niet dat de waterkwaliteit altijd slecht is of dat er een verbod is om te zwemmen. Het Waterschap voert elke twee weken metingen uit. De uitkomsten daarvan zijn te zien op de website van zwemwater.nl. Bij een overschrijding worden er extra metingen uitgevoerd. Op basis van de uitkomst van de metingen kun je zelf een afweging maken om wel of niet te gaan zwemmen.

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button