EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

André Kuipers landt in Zwolle, tijdens de Week van de Duurzaamheid

Zwolle – Samen meer maatschappelijke impact maken. Dat is wat ondernemers in Regio Zwolle vanaf 8 oktober 2021 doen, tijdens de Week van de Duurzaamheid. Met challenges, inspiratieborrels en gastspreker André Kuipers. Sinds hij vanuit de ruimte de flinterdunne dampkring zag, is hij ‘ambassadeur van de aarde’.

Eline Stolk en Evianne Beijeman, initiatiefnemers van ‘De Impactmakers’, houden samen met de Gemeente Zwolle de Week van de Duurzaamheid en nodigden hem uit. Beijeman vertelt: “Dat doen we bijvoorbeeld tijdens de Business Challenge, waarbij we ondernemers helpen om hun duurzame doelen op de werkvloer draagvlak te geven. Zodat het niet alleen een mooi praatje is, maar het gedragen wordt door de hele onderneming.”

Impactfestival

“Of tijdens het Impactfestival, waar impactondernemers een podium krijgen. Zo kunnen ze aan heel Zwolle laten zien welke impact ze maken en waarom dat zo belangrijk is.’ Stolk gaat verder: “Dat wordt een interactief doe-festival; de bezoekers ervaren ter plekke het verschil dat de impactondernemers maken. Zodat ze die ondernemers na deze week ook weten te vinden. Verder hebben we, in samenwerking met Storm Recruitment en DORZ, André Kuipers uitgenodigd om te komen spreken. Hij neemt ons mee in zijn innovatieve ideeën over het behoud van de aarde en vertelt hoe hij zelf bijdraagt middels zijn eigen stichting en zijn ambassadeursrol bij onder andere het Wereld Natuur Fonds.”

“Ook houden we gedurende de week gesprekken tussen beleidsmedewerkers van Gemeente Zwolle en bedrijven, bijvoorbeeld over duurzaam leiderschap. Zodat ze ideeën kunnen uitwisselen en van elkaar horen wat er speelt rondom die thema’s.” De inzichten en contacten die men tijdens deze Week van de Duurzaamheid op doet, zet men naderhand voort. “Na de week kunnen deelnemende ondernemers maandelijks samenkomen tijdens Impactdiners”, zegt Stolk.

Delen over duurzaamheid

De Week van de Duurzaamheid is er voor iedereen die weet: om mijn bedrijf én de wereld toekomstproof te houden, moeten we vandaag aan de slag. Beijeman licht toe: “Alle impactondernemers zijn welkom: of je nou net begonnen bent met duurzaamheid of één van de koplopers bent.”

“Het gaat erom dat je aan duurzame ontwikkelingsdoelen werkt: van energiebesparing tot inclusiviteit.” Evianne Beijeman, initiatiefnemer ‘Impactmakers’

“Tijdens de week staat verbinden centraal. Want misschien weet die ene ondernemer bij je om de hoek wel alles over circulariteit, terwijl het binnen jullie bedrijf nog in de kinderschoenen staat. Die kennis gaan we met elkaar delen. Zodat we samen nog meer impact maken.”

De toekomst is duurzaam

Deze week houden past helemaal in het plaatje van Stolk, die strijdt tegen voedselverspilling, en Beijeman, die zich inzet om statushouders zelfredzaam te maken. Met hun gezamenlijke bedrijf De Impactmakers gaan zij versnippering van duurzame en maatschappelijke initiatieven tegen. Beijeman legt uit: “Er zijn zo veel mooie acties in deze regio, maar we weten elkaar nog niet altijd te vinden. Wij leggen die lijntjes zodat er nieuwe samenwerking en synergie ontstaat. Hoe meer ondernemers we in beweging krijgen, hoe sneller duurzaamheid de standaard wordt.” Stolk concludeert: “Ons doel is dat duurzaamheid niet meer een begrip op zich is, maar de normaalste zaak van de (toekomstbestendige) wereld wordt. Dat we niet meer duurzaam ‘doen’, maar simpelweg zo zíjn. Tijdens de Week van de Duurzaamheid zetten wij, samen met ondernemers uit Regio Zwolle, een flinke stap in die richting!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button