Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Naam Waanders in de Broeren verdwenen uit straatbeeld

Boekhandel gaat verder onder de naam Van der Velde Boeken

Zwolle – Een begrip in de wijde omtrek en een naam met meer dan een eeuw reputatie is verdwenen uit het straatbeeld. Waanders in de Broeren heet sinds kort Van der Velde Boeken. Half juli verschenen de eerste tekenen van de naamsverandering al op Facebook. Maar sinds twee weken is de naam Waanders ook helemaal uit de boekhandel in de Broerenkerk verdwenen.

Het typerende bord achter de houten ingang is weg. Ook de ‘Waanders in de Broeren’ letters hangend onder de gewelven is gekortwiekt tot alleen de vermelding ‘In de Broeren. Van der Velde die vier jaar terug de boekhandel overnam gaat in het vervolg verder onder de naam Van der Velde Boeken.

Waanders is een halve eeuw ouder dan Van der Velde. De Zwolse uitgeverij en boekwinkel dateert uit 1836, Van der Velde bestaat sinds 1892. Beide eeuwelingen dus. Waanders had zijn eerste winkel aan de Zwolse Roggestraat om in 1904 te verhuizen naar de Grote Markt waar ze bijna een eeuw lang gevestigd bleef. Begin deze eeuw vertrok Waanders naar het Eiland (nu het pand van Bever) om in 2013 naar de Zwolse Broerenkerk te verhuizen. Het kostte 5 jaar om de monumentale kerk te restaureren en geschikt te maken tot boekhandel die de naam Waanders in de Broeren kreeg. De boekhandel in de kerk werd een ware toeristentrekker.

Wim Waanders ereburger van Zwolle

Wim Waanders, de laatste eigenaar van de boekhandel werd benoemd tot ereburger van Zwolle als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn uitzonderlijke en langdurige verdiensten voor de stad. Burgemeester Henk Jan Meijer reikte hem de bijbehorende gouden penning en oorkonde uit in de Broerenkerk tijdens de symbolische start van de verbouw van het monumentale gebouw tot cultuurcentrum rondom boek en media.

heer Wim J.G.M. Waanders geeft startsein voor het klokkenluiden – Foto © Rtv Focus

Waanders in de Broeren

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

Gerelateerde artikelen

Back to top button