Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Na zonsondergang wordt Wijthmenerplas verboden terrein: geen late zomeravondfeestjes meer bij het water

Hoogtepunten van het verhaal
  • Leisurecentrum Lakeside blijft rechtstreeks bereikbaar
  • Duikteam van de brandweer heeft ontheffing
  • Fietspad rondom de plas mag na zonsondergang wel gebruikt blijven worden.

Zwolle – Vanaf 1 mei 2022 gelden er huisregels voor alle bezoekers van het Zwolse recreatiegebied Wijthmenerplas. Zo mag je tussen zonsondergang en zonsopkomst niet meer in het gebied aanwezig zijn. Ook komen er regels over het gebruik van het water, afval, huisdieren, open vuur, kamperen, parkeren, geluid en sanitaire voorzieningen. De huisregels worden zichtbaar geplaatst op borden op het terrein. “Deze huisregels worden ingevoerd voor het gehele terrein, zodat bezoekers en omwonenden nog meer kunnen genieten van water, natuur, recreatie en evenementen en overlast wordt beperkt.”, zo meldt de gemeente Zwolle.

Combinatie van functies

De Wijthmenerplas is een waardevol uitloopgebied voor de stad en een groene woonomgeving voor de omwonenden. Er wordt druk gebruik van gemaakt en over het algemeen gaan de verschillende functies goed samen. Maar soms knelt het en wordt er overlast ervaren. Met name omwonenden ervaren regelmatig overlast, doordat er mensen in de late avond en nacht op en bij de plas aanwezig zijn. De gemeente heeft als grondeigenaar de mogelijkheid om huisregels voor het gebruik van het terrein op te stellen.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Ik denk dat deze huisregels ondersteunend zijn aan het gezamenlijk gebruik van dit recreatiegebied. Door duidelijk te zijn over wat wel en niet mag, kunnen zowel bezoekers, ondernemers als omwonenden optimaal genieten van deze mooie plek.”

Nieuwe regels

De nieuwe regels, die aanvullend zijn op de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), houden onder meer in dat er tussen zonsondergang en zonsopgang geen toegang meer is tot het gebied. Er zijn een paar uitzonderingen: Leisurecentrum Lakeside blijft rechtstreeks bereikbaar. Ook zijn er gebruikers die een ontheffing hebben gekregen, zoals het duikteam van de brandweer. Het fietspad rondom de plas mag na zonsondergang wel gebruikt blijven worden.

Daarnaast betekent invoering van de huisregels dat er gericht opgetreden kan worden door de beheerder van ROVA en toezichthouders van de gemeente. Bij excessen voor en na openingstijden kan de politie handhavend optreden. Zo kan overlast zoveel mogelijk worden voorkomen of gericht worden aangepakt.

Voor mensen of organisaties die iets willen organiseren in het gebied geldt dat zij zich moeten melden bij de beheerder of de gemeente. Samen met de huisregels en de borden die worden geplaatst wordt het voor iedereen zo duidelijker wat wel en niet is toegestaan.

De huisregels gaan ook over zaken als gebruik van het water, afval, huisdieren, open vuur, kamperen, parkeren, geluid en sanitaire voorzieningen.

Na een jaar evalueren

De omwonenden hebben in een bijeenkomst aangegeven positief tegenover de invoering van de huisregels te staan, omdat daarmee de overlast kan worden beperkt. Wel gaven zij aan graag na een jaar na invoering een evaluatie te willen. Hiervoor worden zij in april 2023 uitgenodigd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button