Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Minke Kraijer eert de Zwolse stadstaal in nieuw boek

Zwolle – Minke Kraijer is productiever dan ooit. In nog geen jaar tijd verschenen er drie boeken van haar hand: ‘Zo was Zwolle’, ‘Mijn stad en land’ én ‘Zwolse Allerande’. Het laatstgenoemde boek verscheen vorige week bij Pear Productions.

Lang niet iedereen is bekend met de Zwolse stadstaal. ”Het is een stukje cultuur. Het moet bewaard blijven.”, aldus de schrijfster. Minke wil de Zwolse taal levend houden. Ze verzamelde talloze verhalen, gedichten en raadsels, een echte ‘Zwolse Allerande’ dus. ”De variatie van het boek is aanlokkelijk voor mensen – denk ik. Alleen maar verhalen is ook zo saai. Het Zwols is echt een taal. Het Fries heeft de A-status, wij nog niet, maar we schieten op.”, zegt Minke. Het Zwols valt onder het Nedersaksisch.

Minke Kraijer

Volgend boek

Stilzitten is niet aan de orde. De schrijfster is inmiddels al aan het nadenken over een volgend boek: ”Ik ben met nieuw materiaal bezig voor een nieuw boek. Ik heb nog niks in de computer gezet. Het volgende boek gaat over de kruideniers van Zwolle, over hoe dat vroeger was. Het beeld, wanneer je bijvoorbeeld voor je oma boodschappen moest doen, dat was prachtig! Van die kleine knusse winkeltjes. Ik vind dat mooi.”

Luister hier het gehele interview:

Gerelateerde artikelen

Back to top button