Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Megan van Uffelen (14 jaar) uit Zwolle in finale Koninklijk Concertgebouw Concours

Zwolle – Dit jaar strijdt Megan van Uffelen samen zes andere jonge talenten om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De harpiste wist de jury te imponeren in de voorrondes, dit jaar digitaal. Op zondag 20 september 14.00 uur zal ze in de finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013) en fluitist Christiaan Blom (2019). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Bijzondere editie met digitale voorronde en workshop

De editie van 2020 is nu al gedenkwaardig door de gedwongen aanpassingen door de coronacrisis. Na een digitale voorronde werden alle 134 deelnemers uitgenodigd voor een videoworkshop improvisatie door violist Yannick Hiwat en pianist Alexander Popta. Omdat de omstandigheden geen fysieke halve finale toelieten werden de finalisten vervolgens rechtstreeks gekozen op basis van hun video-inzending. De zeven finalisten krijgen ter voorbereiding een masterclass podiumpresentatie van Tjeerd Top, plaatsvervangend concertmeester van het Concertgebouworkest.

Finale in Het Concertgebouw

Uiteindelijk is nu op 20 september om 14.00 uur de échte finale fysiek in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. De presentatie is vanmiddag in handen van Jet Berkhout, presentatrice bij NPO Radio 4. Ook is de jury aanwezig met bekende musici: dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, hoorniste Katy Woolley van het Concertgebouworkest, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Megan van Uffelen, supertalent op de harp

Megan van Uffelen (2005) uit Zwolle begon op zevenjarige leeftijd met het bespelen van de harp. Na zes jaar stapte ze over op de pedaalharp. In 2019 werd Megan toegelaten tot de Jong Talentklas van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze studeert bij Manja Smits. Megan geniet heel erg van optreden. ‘Ik hou van kamermuziek en speel ook in een jeugdorkest. We treden meerdere keren per jaar op en spelen naast klassieke muziek ook filmmuziek.’ Verder geeft Megan graag huisconcerten, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. In 2019 won ze de eerste prijs (categorie C2N4) van het harpconcours Rencontres Internationales de la Harpe en Île-de-France en werd ze tijdens de International Harp Competition in Slovenië beloond met een bronzen medaille en de speciale jury award voor ‘best performance of a classical piece’. In 2020 kreeg ze de aanmoedigingsprijs van het Rosa Spier Harp Concours. Megan volgde diverse masterclasses, bij onder anderen Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en Masumi Nagasawa. Voor 2021 is ze geselecteerd voor de masterclass van het World Harp Congress in Cardiff.

Gerelateerde artikelen

Back to top button