KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Meer zonnepanelen mogelijk in beschermd stadsgezicht

Zwolle – Zwolle wil meer mogelijkheden bieden om zonnepanelen en -collectoren op monumenten en in het beschermd stadsgezicht mogelijk te maken. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders, op verzoek van de gemeenteraad, nieuw beleid gemaakt. De nieuwe regels worden onderdeel van de Welstandsnota om ze te kunnen gebruiken bij toekomstige vergunningaanvragen.

Meer mogelijk

Het beschermd stadsgezicht bestaat uit de binnenstad van Zwolle en delen buiten de stadsgracht. Met de regels van nu mogen zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de Peperbus, het stadhuis, de Sassenpoort en vanuit Museum de Fundatie. Die regel vervalt, zo is het voorstel. Het nieuwe beleid levert een bijdrage aan duurzame opwek en aan het terugdringen van energiekosten van eigenaren van gebouwen in het beschermd stadsgezicht. Dankzij de evenwichtige balans blijven ook de unieke kwaliteiten van het beschermd stadsgezicht behouden. Daarom mogen zonnepanelen straks zeer beperkt zichtbaar zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied (zoals de straat) en moeten ze in dezelfde kleur als het dak zijn uitgevoerd. De regels voor monumenten worden ook aangepast.

Flinke meer mogelijkheden met zorgvuldige balans

Wethouder Gerdien Rots: ‘Zonnepanelen en -collectoren zijn een schakel in een keten van maatregelen om te verduurzamen. Energie wordt ermee op een schone manier opgewekt. Daarnaast kan het energieverbruik worden verlaagd door bijvoorbeeld isolatie of LED verlichting. Wij willen met het nieuwe beleid veel bewoners van de binnenstad meer mogelijkheden geven om zonnepanelen of – collectoren te plaatsen. Maar wel in een zorgvuldige balans met de kwaliteiten van onze parel, de historische binnenstad.’

Ter inzage

De nieuwe beleidslijn en de wijzigingen van de Welstandsnota liggen ter inzage van maandag 24 juli tot en met zondag 24 september. Dit is een langere inzagetermijn dan gebruikelijk, vanwege de zomervakantie. De stukken zijn zowel digitaal in te zien, via zwolle.nl/zonnepanelen als in het Stadskantoor, Lübeckplein 2. Het nieuwe beleid wordt in het najaar ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button