KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Meebouwen aan unieke maquette Zwolle-Zuid

Zwolle – Op zaterdag 21 augustus is in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid de start van het bijzondere wijkproject ‘Vlieg naar Zuid’. Bewoners van Zwolle-Zuid kunnen met kunstenaars bouwen aan een wijkmaquette, een fotografieworkshop volgen, schilderen en handwerken. De komende maanden zullen de kunstenaars samen met wie dat maar wil uit Zwolle-Zuid verder werken aan de wijkmaquette.

Het project is een idee van kunstenaar Rudy Simon en wordt ondersteund door Stadkamer Buurtcultuur & Amateurkunst en Travers. Hij zal tot en met de herfstvakantie veel te vinden zijn in Zwolle-Zuid, af en toe vergezeld door een collega-kunstenaar.

Geen traditionele maquette

Het gaat in dit project niet om het nauwkeurig nabouwen van de wijk zoals die nu is. Simon legt uit: “We maken geen traditionele maquette, maar we willen de beelden, wensen, indrukken en ideeën van de inwoners van Zwolle-Zuid verwerken.
Hoe zien zij Zwolle-Zuid? Wat valt hen op? Wat vinden ze mooi of juist niet? Hoe moet de wijk er over 20 jaar uitzien? Welk plekje heeft een bijzondere betekenis? Het gaat ons om dat soort vragen.”

Bouwen, praten, foto’s maken…

In het project kan iedereen op zijn eigen manier meedoen. Simon: “Buurtbewoners kunnen meebouwen, maar ze kunnen door een praatje te maken, of het vertellen van verhalen en ervaringen ook invloed uitoefenen op het werk. Verder kunnen mensen door middel van teksten, foto’s, video’s en andere vormen van handwerk bijdragen aan de wijkmaquette. Het eindproduct is daarmee helemaal afhankelijk van wat de deelnemers inbrengen. Hoe het eruit gaat zien is nu dus nog niet te zeggen.”

Rattenorkest

Op 21 augustus is de aftrap van dit unieke project in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid, ter hoogte van Stadkamer (Van der Capellenstraat 95). Van 10.00 uur tot 15.00 uur is Rudy daar met een aantal collega’s. Er zijn workshops (onder meer fotografie), inwoners kunnen bouwen aan de maquette of schilderen aan de achtergrond ervan. Er is ook een heel bijzonder fenomeen: een rattenorkest…

Gerelateerde artikelen

Back to top button