Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Laatste keukengeiser symbolisch over balustrade ‘Spui Bieschbosch’ flat

Zwolle – Vanaf 10 hoog kletterde hij naar beneden, het allerlaatste open verbrandingstoestel uit de huurwoningen van woningcorporatie Delta Wonen. Adjunct directeur Sjoerd Quint van deltaWonen sloot hiermee op symbolische wijze de vervangingsactie van de 1300 toestellen met een verhoogd koolmonoxide-risico af.

 

Versnelde vervangingsactie

In 2014 en 2015 heeft deltaWonen nagenoeg alle open verbrandingstoestellen versneld uit haar huurwoningen verwijderd. Begin 2014 constateerde deltaWonen dat in ongeveer 10 procent van haar sociale huurwoningen nog een open verbrandingstoestel zat. Open verbrandingstoestellen, zoals: keukengeisers, gashaarden en oudere cv-ketels, veroorzaken een hoog gezondheidsrisico. Eén belangrijk gezondheidsrisico is het oplopen van een koolmonoxide vergiftiging. deltaWonen heeft er daarom voor gekozen om deze open verbrandingstoestellen versneld in al haar huurwoningen te vervangen.

Bijna 1300 keukengeisers, gashaarden en oude cv-ketels verwijderd

Begin 2014 startte deltaWonen met het vervangen van alle keukengeisers, gashaarden en oude cv ketels. Inmiddels zijn bij alle sociale huurwoningen van deltaWonen de open verbrandingstoestellen vervangen door een cv installatie, een gesloten geiser of een eigentijdse cv ketel die aanzienlijk minder risico oplevert als het gaat om koolmonoxide vergiftiging. In totaal gaat het om bijna 1300 open verbrandingstoestellen, die zijn vervangen. Sjoerd Quint, adjunct-directeur van deltaWonen: “ Bij ons staan veiligheid en een gezond woon- en leef klimaat voor onze huurders hoog in het vaandel. Ik ben er dan ook trots op dat wij als voorloper onder de woningcorporaties in Nederland er voor hebben gezorgd dat nagenoeg alle open verbrandingstoestellen uit onze huurwoningen zijn verdwenen. “

Koolmonoxide vergiftiging

Open verbrandingstoestellen zijn verouderde toestellen die hun verbrandingslucht halen uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt. Als de woning niet goed geventileerd wordt of het toestel slecht onderhouden is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren doordat er koolmonoxide vrijkomt. Jaarlijks overlijden ten minste elf personen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en belanden 150 mensen in het ziekenhuis door zo’n vergiftiging.

Open verbrandingstoestellen in Nederlandse sociale huurwoningen

Op dit moment hebben nog ongeveer 100.000 van de sociale huurwoningen in Nederland een open bad- of keukengeiser. Zo’n 25.000 sociale huurwoningen beschikken nog over een gasboiler. Het aantal van deze open toestellen neemt steeds verder af, omdat lokaal verwarmde woningen bij mutatie vaak centrale verwarming krijgen en omdat oudere typen CV-ketels aan het eind zijn van hun levensduur. Daarnaast kiezen veel corporaties ervoor om hun open toestellen versneld te vervangen.

26785447744_11fa456033_z

20160601_121605

Gerelateerde artikelen

Back to top button