112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Brandweer-team ‘instortingen’ nieuw in Zwolle

Zwolle – In de brandweerkazerne aan de Marsweg is sinds woensdag een speciale brandweer-eenheid gevestigd. Het STH-team wordt ingezet wanneer specialistische hulp nodig is bij instortingen. Het nieuwe team heeft de afgelopen maanden veelvuldig geoefend op instortingssituaties.

STH staat voor Specialisme Technische Hulpverlening en is landelijk ontwikkeld door Brandweer Nederland in samenwerking met het Instituut Fysieke Veiligheid. Er zijn vijf STH-teams operationeel in Nederland, waarvan dus één in Zwolle.

29 brandweermannen voor technische hulp bij instoringen

Landelijk zijn in de afgelopen periode 142 brandweercollega’s (beroeps en vrijwilligers) opgeleid voor technische hulpverlening bij instortingen. Voor het STH Team Oost zijn in totaal 29 brandweercollega’s opgeleid van verschillende brandweerposten uit de veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost- Gelderland (VNOG) en de militaire brandweer van ASK ’t Harde.

In 2017 worden de STH-specialisten ook vakbekwaam gemaakt voor complexe spoorwegincidenten.

Inzet

Een STH-team wordt ingezet wanneer kennis, techniek en/of materialen in de basisbrandweerzorg onvoldoende of niet beschikbaar zijn. Als het nodig is kan dit worden aangevuld met bijvoorbeeld speurhondenteams van het internationale Urban Search And Rescue team (USAR.nl). Een STH-team bestaat uit een teamleider, een plaatsvervangend teamleider, vijf reddingswerkers en twee logistieke ondersteuners. De taken van een STH-team bestaan in hoofdlijnen uit het zekerstellen en bewaken van de veiligheid van de werkomgeving, lokaliseren van slachtoffers, creëren van toegang tot slachtoffers en redden van slachtoffers. “Het STH Team Oost is een mooi voorbeeld van effectieve interregionale samenwerking”, aldus procesmanager Repressie Arjen Schepers.

 

Landelijke dekking

Het specialisme STH is het eerste landelijk specialisme dat uitvoering geeft aan de visie van de Raad van Brandweercommandanten op grootschalig en specialistisch brandweeroptreden. De interregionale en landelijke samenwerking van de brandweer zorgt ervoor dat risico’s die minder vaak voorkomen landelijk zijn gedekt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button