KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekZorg & Welzijn

Kijken wat nodig is voor asielzoekers aan het werk

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat niet extra inzetten op het stimuleren van kansrijke statushouders naar werk. Dat blijkt uit de beantwoording van artikel 45 vragen van Volt door wethouder Dorrit de Jong.

De reden hiervoor is, dat de statushouders al stimulering krijgen. Want in Zwolle is er een meedoenbalie. Men vangt een beperkt aantal kansrijke asielzoekers op in de ROL (Regionale Opvang Locatie) aan de Meeuwenlaan. Omdat het belangrijk is om hen zo vroeg mogelijk in staat te stellen om te participeren, is er dan ook in de ROL een meedoenbalie. Hier kunnen statushouders en de kansrijke asielzoekers in de ROL zich melden voor participatie, daartoe worden zij ook gestimuleerd. Werkgevers kunnen ook contact leggen met de meedoenbalie van het COA en hierdoor met de bewoners van de ROL.

Wel gaat de gemeente samen met relevante partners (o.a. COA) in kaart brengen wat nodig is, bovenop hetgeen nu al wordt ingezet, om asielzoekers naar werk te begeleiden en wie hiervoor aan zet is. In onze regio is het Expertisecentrum Nieuwkomers en Werk actief. Vanuit dit expertisecentrum wordt afgestemd met het UWV en het COA over mogelijke arbeidsparticipatie van asielzoekers.

Papierwerk

Het COA ondersteunt kansrijke asielzoekers bij het nodige papierwerk (o.a. het schrijven van een curriculum vitea). Daarnaast zijn er andere organisaties (o.a. Vluchtelingenwerk) die werkinstructies voor werkgevers hebben ontwikkeld.

De gemeente is overigens geen partij waar het gaat om het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning van (kansrijke) asielzoekers. Daar waar nodig en mogelijk zal gemeente Zwolle echter zeker ondersteuning bieden.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button