Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

JOVD Zwolle: Burgemeester Snijders, bescherm het recht van baas in eigen buik!

Zwolle – De JOVD Zwolle, de onafhankelijk jongerenorganisatie van de VVD, is teleurgesteld in het demonstratiebeleid rondom de abortuskliniek in Zwolle. Ze stelt namelijk dat de burgemeester hierin te terughoudend optreedt. “Waar de burgemeester van mening is dat er nog geen sprake zou zijn van wanordelijkheden rondom de abortuskliniek in Zwolle, vinden wij weldegelijk dat er schrijnende toestanden gaande zijn”, zo stelt Dirk Oostra, voorzitter van de JOVD Zwolle e.o.. “Er komen gevallen voor dat vrouwen op een vervelende en dwingende manier worden lastiggevallen door demonstranten die tegen het abortusrecht zijn. Elk geval is er één te veel en voor ons onacceptabel.”

“Wij zijn als liberale vereniging groot voorstander van het demonstratierecht omdat op die manier maatschappelijke problemen aan de kaak kunnen worden gesteld,” vervolgt Oostra, “maar het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat voorvechters van het ‘baas in eigen buik-principe’ hier de dupe van gaan worden.” Wat de Zwolse JOVD betreft wordt er dan ook een demonstratieverbod ingesteld in een directe kring rondom de kliniek. “Zo kunnen demonstranten nog steeds hun mening laten horen maar wordt vrouwen geen extra psychische schade aangedaan. Zelfbeschikkingsrecht is namelijk een essentieel goed in onze samenleving,” aldus Oostra.

Bij soortgelijke gevallen in de stad Roermond is in 2019 al groen licht gegeven voor een zogeheten bufferzone. “Daar gaf de rechter aan dat een abortuskliniek een plek is waar volgens de wet zwaardere eisen aan het demonstratierecht kunnen worden gesteld. De burgemeester had volgens de rechter voldoende aangetoond dat het belang van de cliënten zwaarder weegt dan dat van de demonstranten. Wij hopen dan ook dat er zo snel mogelijk een bufferzone rondom de kliniek gaat komen,” besluit Oostra.

Gerelateerde artikelen

Back to top button