Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Jongvolwassenen kunnen prik krijgen tegen hpv, het virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken

Alleen in 2023 is de vaccinatie gratis

Zwolle – Alle jongeren tussen de 19 en 27 jaar kunnen zich vanaf vandaag alsnog laten prikken tegen hpv, een virus dat kanker kan veroorzaken. De RIVM heeft alle jongvolwassenen die nog geen of slechts één hpv prik hebben gehad een uitnodiging gestuurd om zich te laten vaccineren. Hpv is een seksueel overdraagbaar virus dat zes verschillende soorten kanker kan veroorzaken.

19 tot 27 jaar

Begin 2023 hebben ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) ontvangen. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. Daarom start het RIVM in nauwe samenwerking met de GGD-en een inhaalcampagne voor jongvolwassenen.

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003? Dan kun je nu een afspraak maken voor de HPV-vaccinatie. Je hoeft niet te betalen voor de vaccinatie. Om lange tijd beschermd te zijn, heb je twee prikken nodig. Tussen de eerste en tweede prik moet minstens vijf maanden zitten.

Vaccinatielocaties in Zwolle, Hardenberg en Deventer

In de regio IJsselland worden zo’n 40.000 jongvolwassenen uitgenodigd. Zij kunnen een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie in Zwolle, Deventer en Hardenberg. De start is op 8 februari in Hardenberg. Margot Baardse, Staf-arts GGD IJsselland: “Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Gelukkig word je er lang niet altijd ziek van. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.”

Afspraak maken

Een afspraak maken is heel eenvoudig

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en nog geen twee HPV-vaccinaties heeft gehad ontvangt een uitnodiging. Met de uitnodiging kunnen zij (alleen in 2023 kosteloos) een afspraak maken voor de HPV-vaccinaties via www.hpvafspraak.nl of door te bellen naar 0800 -1608 (tussen de twee vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten). GGD IJsselland verwacht dat zo’n 60% van de jongvolwassenen zich laat vaccineren. Informatie kunnen zij vinden op www.hpvkeuzehulp.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button