Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

In memoriam: Aranka Wijnbeek

Aranka is maandag 10 mei op 68-jarige leeftijd overleden

Zwolle – Afgelopen maandag 10 mei is de bekende Zwollenaar Aranka Wijnbeek na een kort ziekbed rustig overleden op 68-jarige leeftijd. Aranka was onder andere curator van het Stedelijk Museum Zwolle. Dat deed zij vanaf 1976. Naast deze mooie post, schreef zij veel boeken over Zwolle. Bijvoorbeeld een wandelboek, een boek over Zwolse geschiedenis of streekgerechten. Bovendien presenteerde zij culturele programma’s bij RTVOost en RTVZwolleFM en werkte ze voor de NPO.

Koningsdag 2016

Aranka was een lopende historische encyclopedie. Zij had heel veel kennis en belangstelling voor de vaderlandse geschiedenis. Ze was ook goed bekend in het medialandschap van Hilversum. Ze werkte mee aan diverse producties als verslaggever. Ook bij  de Koningsdag in Zwolle in 2016 deed zij verslag voor de NPO.

Hongaarse kindertreinen

Aranka is de nazaat van een Hongaarse vluchtelinge. Haar moeder vluchtte in 1920 op 8-jarige leeftijd met de zogenaamde kindertreinen vanuit Hongarije naar Nederland. Later kwam ook haar zus. Deze vluchten kwamen tot stand doordat Hongarije in die tijd zeer arm was. De kinderen werden toen in pleeggezinnen opgenomen. Aranka’s moeder werd later wijkverpleegster en was een sterke vrouw. Zelf is Aranka in Nederland geboren. Ze sprak geen Hongaars, maar maakte nog wel Hongaarse gerechten, zoals goulash en gevulde paprika.

Haar naasten melden dat zij in kleine kring zal worden begraven. Op een speciale Facebook pagina kan men een eerbetoon voor Aranka en haar familie achterlaten. Iedereen die hier een woord van troost of een herinnering wil plaatsen mag zich welkom voelen.

Aranka Wijnbeek
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button