Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuw beeld ‘De Eiervrouwtjes’ laat historie Nieuwe Markt zien

Zwolle – Het stadsbestuur wil op de Nieuwe Markt in Zwolle een nieuw kunstwerk plaatsen. Het gaat om het beeldhouwwerk ‘De Eiervrouwtjes’ dat in  2016 aan de gemeente Zwolle werd geschonken door mevrouw Marcus.

Herinnering de heer Marcus

Het beeldhouwwerk heeft voor mevrouw Marcus een emotionele waarde omdat het voor haar verbonden is met herinneringen van wijlen haar man de heer Marcus. Hij zag als jongen de eiervrouwtjes van de Veluwe naar de eiermarkt in Zwolle komen om daar hun eierwaar te verkopen. De heer Marcus is als medicus verbonden geweest aan ziekenhuis De Wezenlanden, het Isala Ziekenhuis en was sportarts van PEC Zwolle.

Historische achtergrond

Mevrouw Marcus wou  dat het beeld op een passende plek in de stad werd geplaatst.  Deze plek is nu gevonden op het plein van de Nieuwe Markt dat een historie kent als eiermarkt. Omwonenden en ondernemers aan de Nieuwe Markt hebben enthousiast gereageerd op de plaatsing van ‘De Eiervrouwtjes’.  Het beeld wordt straks op een sokkel geplaatst en krijgt een plaquette met  de naam van de schenker en historische informatie. ‘Het illustreert het verhaal
dat vrijwel dagelijks aan belangstellende inwoners en toeristen over de plek wordt verteld.’


Sinds 1925 eiermarkt op de Nieuwe Markt

Sinds 1925 werd de eiermarkt gehouden op de Nieuwe Markt. Daarvoor was het de Voorstraat waar de eieren werden verkocht.  Al in de 17de eeuw werd de Nieuwe Markt opengesteld voor ‘die van buyten de Sassenpoort’ om er hun melk, groenten en fruit te verkopen. Eind 19de eeuw is er bovendien een overdekte botermarkt aan toegevoegd. De historische ontwikkeling van de Nieuwe Markt tot eiermarkt maakt deze plek tot een voor de hand liggende locatie voor de plaatsing van het beeld ‘De eiervrouwtjes.’

Wanneer het beeld wordt geplaatst is nog niet exact bekend.  Eerst moeten de plaatsingskosten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Zodra dit rond is zal na plaatsing het beeld in bijzijn van mevrouw Marcus worden onthuld.

Nieuwe Markt Boterhal 1900-1904 Rechten HCO
Het beeldhouwwerk is gemaakt door Greet Jaspers-Grottendieck (1943). Als autodidact heeft Grottendieck zich ontwikkeld tot een verdienstelijk beeldhouwer die ongeveer 600 kunstwerken heeft gemaakt (waarvan ongeveer 200 in opdracht). Opgegroeid in Den Haag is Grottendieck in 1965 verhuisd naar de Veluwe. Zij had gedurende 18 jaar haar atelier in Wenum-Wiesel en gold als de drijvende kracht achter de beeldentuin ’t Roepenes. Grottendieck maakt voornamelijk natuurgetrouwe bronzen beelden van mensen en dieren. Het beeldhouwwerk ‘De eiervrouwtjes’ is vervaardigd uit brons.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button