Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Spetterende start Open Monumentendag in Zwolle

Met voor het eerst de Zwolse Haven Dagen met sleep- en duwboten

Zwolle – Zwolle heeft vrijdagavond een spetterende start gemaakt van de 37ste editie van Open Monumentendag. Als eerste stad in Nederland organiseerde Zwolle een grootschalige publieksopening op de avond voor het monumentenweekend. De opening was onderdeel van de Hanze-achtdaagse, een cultureel festival dat de historische banden tussen de Hanzesteden viert.

De binnenstad van Zwolle was het decor voor een gevarieerd programma vol muziek, theater, vuurwerk en lichtkunst. Zo waren er optredens van rapper Rico en de Fakkelteit, spoken word artiesten, vuurspuwers en een drumband die verkleed als beefeaters een rondje om de Grote Kerk liep. Aan de Thorbeckegracht trok een lichtjesparade van sleep- en duwboten voorbij, die de opening markeerde van de eerste Zwolse Havendagen. Het publiek genoot zichtbaar van de sfeer en de glans die deden denken aan het vroegere Thorbeckegrachtconcert.

Ook in verschillende monumenten was er veel te beleven. Zo traden vader en zoon Albert en Micha Bartels op met hun countryachtige muziek in de oude Statenzaal van Zwolle in de Diezerstraat. Micha Bartels presenteerde het eerste liedje van zijn nieuwe EP, die hij helemaal in Nashville had geschreven en opgenomen. In het kerkje aan de Wolweverstraat zong Esther Groenenberg haar eigen liedjes achter de piano. Ook nieuw jong talent Robijn Bults bracht een prachtig singer-songwriter nummer op haar gitaar. En in het Odeon kon het publiek zich laten verrassen door circus Pavarini en de diff Dance Masters.

Wie vandaag nog meer wil ontdekken van de monumenten in Zwolle, kan terecht op de Grote Markt voor het Academiehuis de Grote Kerk, waar ze bij de infostand alle informatie kunnen geven over de Open Monumentendag.

Gerelateerde artikelen

Back to top button