BouwKabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapZorg & Welzijn

IKC Aquamarijn en huisartsenpraktijk gaan definitief samen op Turfmarkt

Zwolle – Na onderzoek is duidelijk geworden dat de gezamenlijke ontwikkeling van het IKC Aquamarijn en de huisartsenpraktijk op de Turfmarkt ruimtelijk en financieel haalbaar is. Dat blijkt uit een brief die wethouder Michiel van Willigen stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Sinds 2010 is Kindcentrum Aquamarijn (hierna: IKC Aquamarijn) gehuisvest in het oude schoolgebouw van de voormalige basisschool Het Turfschip aan de Turfmarkt 5. Schuin tegenover is aan de Turfmarkt 4 sinds 1975 de huisartsenpraktijk Turfmarkt (hierna: HPT) gevestigd. Beide voorzieningen voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen, zijn dringend aan vervanging toe en hebben onvoldoende capaciteit.

In 2021 heeft het college besloten in te stemmen met herhuisvesting van IKC Aquamarijn op de huidige locatie aan de Turfmarkt 5. Toentertijd is ook besloten te onderzoeken of gezamenlijke huisvesting van IKC Aquamarijn met de naastgelegen huisartsenpraktijk Turfmarkt haalbaar was. De gemeenteraad is toentertijd via een informatienota geïnformeerd.

Gezien de uitkomst van het onderzoek verzoekt de wethouder de raad om een gezamenlijke accommodatie te realiseren voor IKC Aquamarijn en de huisartsenpraktijk Turfmarkt en daarvoor een voorbereidingskrediet
beschikbaar te stellen.

Verantwoordelijkheid

De gemeente is verantwoordelijk voor het huisvesten van het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs onderwijsfuncties, maar het huisvesten van een huisartsenpraktijk is geen wettelijke taak van de gemeente. Het is wel een voorziening die een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van een wijk. Het belang hiervan wordt onderschreven door bewoners en het wijkmanagement. De huisartsen willen zelf ook graag in het gebied blijven. Ze voorzien in eerste lijnszorg voor mensen uit – voornamelijk – de omliggende buurten. De huidige locatie aan Turfmarkt 4 huurt de HPT van de gemeente.

Voldoende voorzieningen zijn in het belang van een leefbare stad. De gezamenlijke huisvesting biedt bovendien kansen voor zowel de gebruikers als de stad met name op het gebied van efficiënt ruimtegebruik. Het bestaande gebouw wordt ook circulair gesloopt. Er worden circulaire ontwerpprincipes toegepast en bij de realisatie is het toepassen van toekomstige circulaire materialen het uitgangspunt. Het schoolplein wordt een groene en veilige omgeving voor de kinderen en is open voor de buurt na schooltijd, zoals nu ook het geval is.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button