EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hornbach mag zich defintief vestigen in Zwolle – de rechter deed uitspraak

Zwolle – Na een lange weg van vele rechtszaken mag de Hornbach zich nu echt vestigen in Zwolle. De hoogste rechter in ons land, de Raad van State heeft dit vandaag bepaalt. De mega bouwmarkt maakte in het najaar van 2014 al bekend zich te willen vestigen op de hoek Blaloweg / Katwolderplein.

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hornbach stuit in ons land regelmatig op protesten van concurrenten als Gamma en Praxis. Zo ook in Zwolle. In deze allerlaatste zaak ging het om een bezwaar van Praxis, Gamma en een aantal omwonenden tegen de omgevingsvergunning.

Parkeren

Zo was toekomstige buurman de Gamma bang voor parkeeroverlast omdat het aantal geplande parkeerplaatsen te weinig zou zijn. De rechter deelde deze mening niet en vond de 440 parkeerplaatsen meer dan voldoende. Volgens de vergunning hoeven er slechts 377 plaatsen te worden aangelegd.

Hornbach oranje en rood mag wel op bedrijventerrein

Ook de argumenten van de eisers dat de immens grote gevel met het opzichtige ‘Hornbach’ oranje en rood niet zou passen in de aanblik van de buurt veegde de rechter resoluut van tafel. Volgende de rechter zou een dergelijke gevel op een bedrijventerrein geen enkel probleem moeten zijn: ‘De bouwmarkt heeft een vrijwel gesloten doosvormig volume, eigen aan bedrijfspanden in de omgeving. De basis gevelkleur is rood/oranje in patronen, zijnde de huisstijl. De platte doosvorm en de eigen kleuren passen in deze omgeving van het bedrijventerrein zoals bijvoorbeeld de hallen van de firma IJzerleeuw blauw zijn en de gebouwen van Abbott en Gamma grijs zijn. Zo heeft elk bedrijf zijn eigen huiskleur, vergelijk met IKEA

Plannen Hornbach

Na deze laatste mogelijke rechtzaak tegen de komst van Hornbach, kan de keten starten met bouwen. Hornbach gaat op de Zwolse locatie 17.000 m2 aan bruto vloeroppervlakte neerzetten op een terrein van 4 hectare. In Zwolle werken straks zo’n 150 mensen (130 – FTE fulltime-equivalent). Maar een Hornbach vestiging brengt aan indirecte werkgelegenheid een spin-off teweeg van  nog eens 150 arbeidsplaatsen. Te denken valt dan aan catering, beveiliging en bewaking en met name aan montage-service, welke service Hornbach uitbesteed aan locale aannemers / zzp’ers. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij Hornbach prima aan de slag. Hiervoor zijn inmiddels ook contacten met de gemeente Zwolle.

Hornbach is een onafhankelijke, internationale keten van projectbouwmarkten met tuincentra. Het familiebedrijf heeft een historie van ruim 135 jaar en meer dan 15.000 medewerkers. In Nederland bestaat Hornbach nu 18 jaar en telt het inmiddels elf vestigingen. Ze hebben een assortiment van 120.000 artikelen waarvan 50.000 op voorraad.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button