KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Hiigo stijgt naar grote hoogte

Single release op dak Zwols Academiehuis

Zwolle – De Zwolse indie/pop-band Hiigo stijgt deze week tot grote hoogte. De Nederlandstalige Hedon Beurs band is de eerste band ooit die een optreden geeft op het dak van het Zwolse Academiehuis.  Dit doen ze om de release van hun nieuwe single Evenwicht groots te vieren. In het kader van het Hanzejaar is het voor belangstellenden mogelijk om nog een aantal weken Panorame Hanze te bezoeken inclusief een bezoek aan het dak.

De kaartverkoop voor deze speciale show van Hiigo gaat via www.academiehuis.nl.

Zwolse mythologie

Hiigo: “Wie ooit na een avond stappen in de Voorstraat bij de Febo een zelfgekozen stuk bruin fruit uit de muur wil trekken ziet bewust of onbewust een stukje Zwolse mythologie aan zich voorbijgaan. Op de FEBO zit namelijk een plakkaat ter nagedachtenis aan een overleden hond. Rond 1669 kwam deze hond op mysterieuze wijze om het leven bij een blikseminslag in de toren van de grote kerk. En nu, 354 jaar na dato brengen wij een eerbetoon aan dit overleden beest.”

Indiepop-band

Hiigo is een Nederlandstalige indiepop-band uit Zwolle. Ze dankt haar naam aan de hond Hijo die ooit is geadopteerd uit Portugal. En dat door zanger Hans van der Werf. Hij stelt: “In 2021 is door archeologen bij toeval de fundering van de toren van de Sint Michaelskerk ontdekt. Daarbij kwam ook de hond weer om de hoek kijken. Hij kwam al bij een eerdere blikseminslag om het leven. Er doen meerdere verhalen de ronde over het verdwijnen van de hond. Daarom is er op speciaal verzoek van ons botonderzoek gedaan naar de overblijfselen die toen naar voren kwamen.”

“Dit dit botonderzoek is gebleken dat de naamgever van de band in nauw verwantschap stond tot de hond die in 1669 om het leven kwam. Sterker nog, het is de enige overgebleven nakomeling van de trouwe viervoeter die nog in levenden lijve te bewonderen is. Via Portugal kwam Hijo dus terug bij de oorsprong van zijn familie, hier in Zwolle.”

De band die zijn naam dankt aan deze kwispelende allemansvriend is een vriendengroep uit Zwolle die als jonge band al behoorlijk hebben gespijkerd aan hun carrière. Zo stond de band in het eerste jaar van hun bestaan al op Eurosonic-Noorderslag, trokken ze vorig jaar door Nederland met de popronde karavaan en stonden ze in het voorprogramma van o.a. de Edwin Evers Band.

Volgende mooie wapenfeit is dus het akoestisch concert op het dak van Panorama Hanze op 14 september in Zwolle. Op vrijdag 15 september verschijnt de nieuwe single Evenwicht die gaat over hoe de liefde de balans kan terugbrengen in het leven.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button