KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

“Het is ’s avonds bijna altijd druk op de OK Isala”

Zwolle – Op een doordeweekse dag loopt rond vijf uur het OK-complex in Isala Zwolle leeg. Op een aantal artsen, operatieassistenten, anesthesiologen en anesthesiemedewerkers na, zij hebben avonddienst. Sedatiepraktijkspecialist Jos Compagnie: “Overdag zijn wij met 20 tot 25 anesthesiemedewerkers actief op de OK, in de avond met zijn vieren en in de nacht nog maar met zijn tweeën.”

“Vandaag begin ik om half vier en werk dan door tot één uur vannacht”, vertelt Jos. “Wij beginnen met kamers opruimen en collega’s aflossen die bij een operatie staan die uitloopt. Het streven is dat een chirurg – als het kan – stopt om half vijf. Tot 18.30 uur ronden drie à vier tussendiensten alles af.” Ook al is het OK-programma van die dag dan afgerond, er is zelden tijd om even rustig te zitten. Het is eigenlijk altijd wel druk”, vervolgt Jos. “Wij werken in de avond met twee kamers bij algemene anesthesie en één bij thoraxanesthesie. Als de thoraxchirurgie niet opereert, draaien die collega’s mee op de algemene kant, waardoor het dus mogelijk is om bij veel spoed drie kamers te bemannen. Operaties die wij in de dienst doen zijn bijvoorbeeld blindedarmoperaties, abcessen, problemen met een aorta, een gebroken heup maar ook de grote trauma’s. Voor de superspoed is er altijd een OK-team beschikbaar. Denk aan een spoed keizersnee of een trauma.”

Alles wel een keer meegemaakt

Op zich verschilt de avonddienst niet veel met overdag werken, vindt Jos. “Je weet alleen niet bij wat voor operaties je staat, maar ik werk al zo lang op de OK dat ik eigenlijk alles wel een keer heb meegemaakt.”

“Ik heb eigenlijk alles wel een keer meegemaakt.” Sedatiepraktijkspecialist Jos Compagnie

 

“Verder is het gewoon druk en omdat je nauwelijks daglicht ziet als je op de OK werkt, en je er niet echt mee bezig bent, merk je amper of het avond of nacht is. Voor patiënten is het wel anders, het is immers een spoedoperatie.”

Rond één uur vannacht hoopt Jos naar huis te kunnen. “De operatiekamers gaan dan van twee naar één kamer en er is nog een OK beschikbaar voor spoed thoraxchirurgie. Mocht er toch iets in de nacht gebeuren, dan word ik gebeld en ga ik weer terug. Gelukkig komt dat de laatste tijd maar heel weinig voor omdat het in de nacht vaak wat rustiger is. Als een operatie ook veilig de volgende ochtend kan, doen wij dat.”

Verdieping van mijn werk

Vijfendertig jaar geleden begon Jos als verpleegkundige bij Isala. “Daarna ging ik de opleiding tot operatieassistent volgen en toen ik eenmaal klaar was, ben ik al vrij snel de opleiding tot anesthesiemedewerker gaan doen. Ik miste namelijk het patiëntencontact toen ik operatieassistent was. In 2018 heb ik de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist gedaan. Dat is echt een verdieping van mijn werk. Omdat ik ouder dan 58 ben, hoef ik eigenlijk niet meer in de nacht te werken of nachts bereikbaar te zijn. Maar ik doe het graag. Het is een prachtig beroep.”

Bron
Isala

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren