MuziekNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hardshock en Zwolle: ‘uitspraak Raad van State doorslaggevend voor alle festivals’

Burgemeester en wethouders van Zwolle en de organisatie van het Hardshock Festival zijn samen naar de Raad van State gestapt om een rechterlijke uitspraak met grote gevolgen van tafel te krijgen. Die uitspraak werd gedaan in april 2013.

De Zwolse rechtbank heeft volgens hen een geluidsnorm voor het Hardshock Festival vastgesteld die maatgevend kan zijn bij andere evenementen. Volgens de advocaat van Hardshock worden hierdoor ook feesten op dorpspleinen onmogelijk gemaakt. Het college van Zwolle vreest voor andere festivallocaties in de stad als de harde norm van de rechtbank overeind blijft.

50 decibel is aanvaardbaar

Omwonenden van de Wijthmenerplas, waar het Hardshockfestival wordt gehouden, juichen het oordeel van de rechtbank juist toe. De rechtbank is bij gebrek aan wetenschappelijk onderzoek en vaste geluidsnormen uitgegaan van het lawaai in omliggende woningen. De rechter vindt 50 decibel aan omgevingsgeluid de grens van wat nog aanvaardbaar is. Boven de 50 decibel moeten bewoners met elkaar schreeuwen om nog verstaanbaar te zijn.

Hardshock kan met die norm niet uit de voeten, zegt de advocaat, want de hardcore-muziek op het festival werkt pas goed als je het met je lijf voelt. De organisatie wil ook ruimere geluidsnormen, omdat bij een draaiende wind het lawaai bij woningen zomaar met enkele decibels kan toenemen. De Raad van State oordeelt over zes weken.

Hardshock 2015 - Foto: © Frank van Hienen www.frankvanhienen-fotografie.nl
Hardshock 2015 – Foto: © Frank van Hienen www.frankvanhienen-fotografie.nl
Hardshock 2015 - Foto: © Frank van Hienen www.frankvanhienen-fotografie.nl
Hardshock 2015 – Foto: © Frank van Hienen www.frankvanhienen-fotografie.nl
Back to top button