Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: 33 besluiten in gemeenteraad Zwolle

Zwolle – Maandagavond 13 februari was er weer een besluitvormingsronde in de Zwolse gemeenteraad. Er waren 33 agendapunten, maar allereerst stond burgemeester Peter Snijders stil bij het drama van de aardbevingen in Turkye en Syrië, die ook onze Zwolse inwoners raakt. Alle aanwezigen hielden een minuut stilte uit eerbied.

De nieuwe gewoonte om regionale aangelegenheden te bespreken werd deze avond vorm gegeven door Theo Peenstra. Hij herinnerde de gemeenteraad aan een aantal bijeenkomsten die zullen komen voor de raad over de nieuwe agenda van Regio Zwolle, nieuwe gemeenschappelijke regelingen, en over de reikwijdte van de RES 2.0.

Al voorzien

De motie van de SP om de evaluatie van RTV Focus te agenderen voor een debat heeft het niet gehaald, omdat de partijen van mening zijn dat alles wat erover gezegd moet worden al aan bod is geweest bij het debat rond de verlening van de licentie. Bovendien willen de partijen de lokale omroep de mogelijkheden bieden om zelf te verbeteren.

GroenLinks diende een motie in voor meer duurzame waterrecreatie op de Zwolse grachten. Daarmee doelt zij op het verplicht stellen van elektrische fluisterbootjes en de zorgen over de natuurkwaliteit in de grachten.  Wethouder Monique Schuttenbeld zegt daarover dat er al een traject is gestart hiervoor. Het doel daarvan is het reguleren van de drukte. Daarbij denkt men ook aan de huidige aanbieders van bootjes.

Waarom wethoudersmemo

De VVD vraagt zich af waarom over het parkeerbeleid in de stad een wethoudersmemo is verzonden, en geen beslisnota of infonota. Wethouder Gerdien Rots zegt daarop dat de huidige beleidsstukken verouderd zijn, en dat zij de gemeenteraad tegelijk op de hoogte wilde brengen als de inwoners, maar de plannen zijn nog in eerste onderzoeksfase, vandaar geen infonota.

Het CDA diende een motie in over het Willemskwartier. Zij vraagt de participatie mee te nemen in de nota van Uitgangspunten en benadrukt de wenselijkheid van het doorstromen van ouderen, in het bijzonder vanuit de Veerallee. Wethouder Gerdien Rots wil ook de participatie serieus nemen, maar wil zich niet uitsluitend richten op senioren uit de Veerallee. Ook zet zij niet alleen in op leeftijd bij het toekennen van de woningen, maar op leefstijlbenadering.

Het ‘Stadshart van morgen’

Over het ‘Stadshart van morgen’ waren een aantal stemverklaringen. Het CDA noemt het plan complex en veelomvattend. De CU stemt in met de prioritering voor een groene stad. Swollwacht is blij dat de stad zich opmaakt voor de  toekomst en GroenLinks vindt het fijn dat de stad fijner, gezonder en groener wordt. De VVD is trots op de ontzettend gave stad.

GroenLinks verklaarde nog over de bodycams van de Zwolse Boa’s dat er heldere afspraken over moeten komen, en dat het de-escalerend kan werken.

De gehele raad nam een motie van D66 aan om de maatschappelijke opvang voor vrouwen veiliger te maken.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in hetgemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button