Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gratis banden oppompen en brandstof besparen bij Carpool A28 Zwolle-Ommen

Bespaar op brandstof, CO2 uitstoot en

Zwolle – Sinds vandaag kunnen automobilisten die gebruik maken van de carpoolplaats A28 Zwolle / Ommen veilig en duurzaam op weg. Daar staat sinds vandaag een slimme ‘Bandenpomp’.  Door het kenteken van het voertuig in te typen weet de pomp direct hoeveel spanning de banden nodig hebben. Nadat de banden zijn gevuld krijgt de automobilist ook nog eens te zien hoeveel brandstof hij bespaart en hoeveel minder CO2 uitstoot het geeft. De ‘Bandenpomp’ is voor iedere automobilist, 24 uur per dag, gratis te gebruiken. Bovendien is de pomp gemaakt van duurzaam materiaal en werkt geheel op zonne-energie.

Wethouder William Dogger van Zwolle neemt de nieuwe Bandenpomp in gebruik op de carpoolplaats A28 Zwolle – Ommen – Foto’s © Peter Denekamp

Verkeerde bandenspanning

Uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de mensen die de bestaande oppompapparatuur bij tankstations gebruikt, nog steeds met de verkeerde bandenspanning wegrijdt. Er zijn veel klachten over de kwaliteit en het betaalde gebruik van deze pompen. De slimme Bandenpomp is gratis te gebruiken en laat direct zien hoeveel euro je bespaart. Dat blijkt al snel € 21,50 per keer gebruik te zijn.

Wethouder William Dogger van Zwolle typt het kenteken van de auto in waarna de slimme pomp direct de juiste informatie ophaalt. – Foto’s © Peter Denekamp

Kenteken geeft alle info over juiste bandenspanning

Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. De Touch screen display helpt met juist instellen, geeft tijdens gebruik weer wat er gebeurt en toont na afloop direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde uitstoot. De totale besparingen zijn zichtbaar op internet. De Bandenpomp is gemaakt van duurzame materialen en werkt op zonne-energie. De Bandenpomp is door iedere automobilist eenvoudig te gebruiken. Dit stimuleert dat automobilisten zelf (vaker) de spanning te controleren.

In Nederland rijdt 63% van de auto’s met onderspanning wat resulteert in extra CO2 uitstoot, brandstofverbruik, bandenslijtage en een langere remweg.

Er staan inmiddels al vele slimme Bandenpompen in Nederland. De gerealiseerde besparingen per auto bedragen gemiddeld ruim 20 euro per keer gebruik. Daarnaast levert de juiste bandenspanning een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid en wordt er met de juiste bandenspanning minder CO2 en fijnstof uitgestoten. De pomp op de carpoolplaats aan de A28 is gefinancierd door Rijkswaterstaat en de gemeente Zwolle.

De duurzame Bandenpomp is ontwikkeld door Band op Spanning, een organisatie zonder winstoogmerk.

Links: Laurens Drogendijk, Directeur Band op Spanning, Rechts Wethouder William Dogger van de gemeente Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button