Kunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gierzwaluwen sieren de muur van Zwolse woning  

Zwolle – Een nieuwe muurschildering van gierzwaluwen siert de gevel van een huis aan de Van Karnebeekstraat in Zwolle. De kunstenaar is Joost Zwanenburg uit Amsterdam, die bekend staat om zijn vogelkunst. Hij heeft de muurschildering vorige week aangebracht, tot groot plezier van de bewoners Caroline en Wim én de buurtgenoten.

Caroline en Wim hebben vorig jaar hun huis verbouwd en wilden graag iets bijzonders op hun witte muur. Ze hadden eerst het idee om iets te doen met burgemeester Van Karnebeek, naar wie de straat is vernoemd, maar dat bleek te lastig. Toen kwamen ze op het idee van de gierzwaluwen, die elk jaar in mei naar hun straat komen om te broeden.

Nu voor altijd op de muur

“De gierzwaluw staat symbool voor huiselijk geluk”, vertelt Caroline. “En dat huiselijke geluk ervaren we ook zo. We zijn dol op dit plekje en we genieten elke dag van het geluid en het gezicht van de gierzwaluwen die over de daken vliegen. Ze komen ieder jaar rond half april, mei voor het broedseizoen en vliegen dan door de straat”, gaat Caroline verder . Ze nestelen zelfs onder de goot van de buurman. “We zijn altijd een beetje droevig als ze in augustus weer wegtrekken, maar nu hebben we ze altijd op onze muur”.

Verbinding in de buurt

De muurschildering trekt veel aandacht van voorbijgangers. “Het verbindt ook de buurt”, vertelt de bewoonster. “We krijgen veel leuke reacties en complimenten. Gisteren nog kwam er een man aanbellen die zei dat hij elke keer ontroerd raakt als hij de schildering ziet.”

De kunstenaar Joost Zwanenburg heeft de gierzwaluwen zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven. Tijdens het schilderen vlogen de echte gierzwaluwen regelmatig langs het schilderij, alsof ze nieuwsgierig waren naar hun geschilderde soortgenoten.

Gierzwaluw leeft bijna zijn hele leven in de lucht

De gierzwaluw is een bijzondere vogel die alleen in Europa voorkomt. Hij leeft bijna zijn hele leven in de lucht en kan wel 200 kilometer per uur vliegen. Hij eet, drinkt, slaapt en paart al vliegend. Alleen om te broeden komt hij naar de grond, waar hij gebruik maakt van spleten en kieren in gebouwen. De gierzwaluw is een beschermde diersoort die bedreigd wordt door het verdwijnen van geschikte nestplaatsen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button