Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Geslaagde Dag van Herstel in gevangenis Zwolle

Zwolle – Om gedetineerden te stimuleren om te werken aan hun herstel is donderdag 4 oktober in de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle de Dag van Herstel gehouden.

Bijna tweehonderd gedetineerde mannen en vrouwen namen deel aan één van de workshops rondom de vier pijlers van herstel: zelfherstel, herstel richting slachtoffer, herstel van het sociale netwerk en herstel richting de maatschappij. De dag werd afgesloten met een optreden van rapper Ronnie Flex die belangeloos kwam spelen voor de gedetineerde mannen en vrouwen in de Zwolse gevangenis.

Herstelgericht werken

Alie Ytsma, trainer terugkeeractiviteiten in PI Zwolle, kijkt tevreden terug op de Dag van Herstel. “Deze dag hebben we de nadruk gelegd op herstelgericht werken, maar dit is natuurlijk een onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn. Deze dag was er vooral op gericht om het belangrijke thema herstel even weer goed onder de aandacht te brengen bij gedetineerden en ik denk dat we daar prima in geslaagd zijn.”

Als trainer werkt Alie Ytsma dagelijks met gedetineerden en probeert ze zo een steentje bij te dragen aan hun herstel. Niet elke gedetineerde is bereid om te veranderen, maar ze ziet ook genoeg personen die wel met zichzelf aan de slag gaan. “Ik sprak vandaag nog met een gedetineerde die hier al enkele jaren zit. Toen hij net binnen was kwam hij bij mij de training Kies voor verandering doen, die training krijgt elke gedetineerde aangeboden aan het begin van zijn detentie. Hij was toen iemand die zich vervelend en irritant gedroeg en zich afzette tegen alles en iedereen. Hij keek niet naar zichzelf, het lag altijd aan iemand anders. Inmiddels is deze man enorm verandert.”

Schuldbesef

Ze vervolgt: “Deze gedetineerde is met andere ogen naar zichzelf gaan kijken, er kwam schuldbesef over zijn delict. Over wat hij zijn kind en ouders heeft aangedaan. Hij heeft inmiddels diverse opleidingen en trainingen gevolgd en is nu bezig om de band met zijn kind te herstellen. Het contact met zijn ouders verloopt alweer prima. Dit is maar één voorbeeld van een gedetineerde die met succes aan de slag is gegaan met herstelgericht werken. Zo zijn er gelukkig meer goede voorbeelden. Dit zijn ontwikkelingen waar ik trots op ben.”

Tijdens de Dag van Herstel in PI Zwolle werden diverse workshops aangeboden. Zo gaf Perspectief Herstelbemiddeling, dat zorgt voor ontmoetingen tussen slachtoffers en daders, uitleg over hun werk. Er was een creatieve workshop waarbij gedetineerden konden aangeven wat ze tijdens en detentie nodig hebben voor hun herstel. Stichting Gevangenenzorg verzorgde een workshop over de cursus Spreken over Slachtoffers, Schuld en Samenleving die wordt aangeboden aan gedetineerden.

Training ‘Mijn kind en ik’

Exodus, een organisatie die opkomt voor de belangen van (ex-)gedetineerden, gaf voor de gedetineerde mannen uitleg over de training ‘Mijn kind en ik’ die tijdens detentie gevolgd kan worden. Voor de vrouwelijke gedetineerden was er de workshop ‘Betere start’ over opvoedingsondersteuning voor moeders tijdens en na detentie.

Ex-gedetineerde Henk, die zelf vast heeft gezeten in Zwolle maar inmiddels zijn leven weer goed op orde heeft, kwam vertellen tegen welke dingen hij tijdens en na zijn detentie aanliep. En gedetineerden konden een escaperoom bezoeken. Niet om te ontsnappen uit de Zwolse gevangenis, maar wel om de soms lastige puzzel te kunnen leggen op weg naar herstel. Ze werden via diverse opdrachten uitgedaagd om samen te werken én hun eigen rol te pakken bij het werken aan herstel richting zichzelf, hun relaties, hun slachtoffer en de maatschappij.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button