KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Gemeente wil (tijdelijke) oudere arbeidsongeschikten aan het werk houden

Zwolle – De gemeente Zwolle poogt inwoners na langdurige ziekte of met een arbeidsbeperking aan werk te helpen en aan het werk te houden. Het is noodzakelijk om daarvoor te beschikken over een actuele verordening waarin wijzigingen in de Participatiewet zijn verwerkt. Het blijkt uit een voorstel dat wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het gaat om ouderen die de IOAW en IOAZ uitkeringen krijgen. IOAW is de Inkomensvoorziening voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW). Deze vult de inkomsten aan tot de hoogte van een bijstandsuitkering. Men krijgt deze uitkering niet van UWV, maar van de gemeente. IOAZ is de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

De belangrijkste wijzigingen zijn vereenvoudigingen in de loonkostensubsidie, hulp op maat voor de werknemer, meer duidelijkheid over re-integratiemiddelen voor de werkgever en meteen arbeidsondersteuning bieden voor jongeren met een arbeidsbeperking.

‘Breed offensief’ rijksoverheid

Ongeveer de helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft nog geen werk. En ongeveer 1 op de 12 werkgevers heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Met een ‘Breed offensief’ wil de rijksoverheid de arbeidsmarktkansen voor deze mensen vergroten. De bedoeling is dat werken voor alle betrokkenen gemakkelijker wordt, en dat iedereen kan participeren.

Er komt hiervoor een nieuwe verordening, en die is regionaal afgestemd. Werkgevers hoeven daarom niet elke keer te zoeken naar de mogelijke gemeentelijke ondersteuning en / of juiste procedure. Ook werkt men aan de leesbaarheid van de verordening. De regeling wordt bekostigd uit het budget voor Tiem, sociaal werkbedrijf. Na vaststelling door de gemeenteraad wordt de verordening gepubliceerd en kan de nieuwe verordening in de uitvoering worden toegepast.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button