EconomieNatuur & DuurzaamVoorpagina

Geluidsscherm 4,5 meter hoog bij verhuurbedrijf Boels

Op het perceel van het verhuurbedrijf Boels aan de Schoenerweg wordt een geluidsscherm van 4,5 meter hoog geplaatst. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders na overleg met het bedrijf en de omwonenden besloten. De gemeente Zwolle en Boels dragen de kosten van het scherm, in totaal € 48.500,–.

Geluidsoverlast

Omwonenden van verhuurbedrijf Boels in Westenholte ervaren sinds de uitbreiding van het bedrijf eind 2011 overlast door het laagfrequente geluid van draaiende motoren en de hoge tonen van akoestische achteruitrijd signalering. Hoewel de ervaren overlast groot is, werd door de gemeente geen overschrijding van de wettelijke geluidsnormen geconstateerd.

Toen Boels in juli 2013 een nieuwe uitbreiding van het bedrijf aanvroeg, is er een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat er wel sprake was van een overschrijding van de geluidsnorm, maar slechts een geringe (enkele dB’s).

Geluidsscherm 2,5 meter noodzakelijk

Om aan de wettelijke normen voor geluid te voldoen is er een geluidsscherm van 2,5 meter nodig. Om de ervaren geluidsoverlast van het achteruitrijdend verkeer nog verder te beperken is in gezamenlijk overleg met de omwonenden en Boels besloten een scherm van 4,5 meter te plaatsen. Gelet op het feit dat dit meer is dan wettelijk vereist, heeft de gemeente besloten om in dit uitzonderlijke geval gezamenlijk met Boels de kosten voor het scherm te dragen. De verwachting is dat dit een merkbaar verschil oplevert voor de omwonenden, maar dat het achteruitrijgeluid wel hoorbaar blijft.

Vergunning aanvraag

De  vergunningprocedure wordt opgestart. De verwachting is dat het geluidsscherm op zijn vroegst na de zomerperiode geplaatst wordt.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button